Er kan altijd iets onverwachts met je huisdier gebeuren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
We hebben de veel voorkomende ongelukken voor je verzameld en geven wat tips om EHBO te verlenen.
Natuurlijk kunnen we niet alle ongelukjes behandelen. En onthoud altijd: bij twijfel ga direct naar de dierenarts en ga niet zelf dokteren.
Iets scherps in de poot
Heeft je hond in iets scherps getrapt, haal het uistekende scherfje of doorntje er dan meteen uit. Behandel de poot een paar dagen met een sodabadje. Is het scherpe voorwerp eenmaal diep in de poot gedrongen dan sluit de eeltlaag zich daarboven.
Alleen door de tenen te vergelijken of door op de tenen te drukken, merk je dat er iets aan de hand. is. Lukt het niet om het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen, ga dan niet peuteren. Alleen de dierenarts kan dan het scherpe voorwerp verwijderen.
Verbranding
Zwaait je huisdier met zijn staart, bijvoorbeeld een brandende kaars om, doof het vuur zo snel mogelijk met een handdoek of een deken en houd de verbrande plek minstens vijf minuten onder de koude kraan. Dat moet ook als de kat op een kookplaat stapt of de hond heet water over zich heen krijgt.
Bij ernstige verbranding moet je minimaal 15 minuten koelen met koud water. De verbrande plek moet je goed koelen met koud water, maar zorg dat de hond of kat verder warm blijft. Doe verder zelf niets, maar ga meteen naar de dierenarts!
Verf aan de vacht
Is je hond of kat tegen de pasgeverfde deur gelopen, maak dan de vacht schoon met een beetje terpetine, daarna met een sopje van zeep en spoel tot slot na met water. Lukt dit niet, dan kun je eventueel het stukje vacht afknippen. Voorkom dat het dier zich likt als er nog terpentine of verf aan de vacht zit. Maak de vacht dus goed schoon.
Poot tussen de deur
Loopt je hond of kat gewoon verder nadat hij met zijn poot klem tussen de deur zat, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Maar als jouw huisdier kreupel blijft lopen, kun je de poot beter even door de dierenarts laten controleren. Zeker bij een jong dier, waarbij de botjes nog zacht zijn en er eerder kans is op beschadiging.
Een doorgeslikte knoop
Merk je dat jouw hond of kat een kraal, knoop, rubber balletje of een steen heeft doorgelikt, hou dan goed in de gaten of het voorwerp binnen twee dagen met de ontlasting meekomt. Overleg bij twijfel met je dierenarts.
Bij het doorslikken van grotere voorwerpen, als het dier gaat braken of hevig perst bij ontlasting moet je direct naar de dierenarts.
Doorgegroeide teennagels
Van de vijf nagels per voorpoot raken er maar vier de grond. De vijfde slijt dus niet en als de hond hem niet regelmatig afbijt, kan hij in het vlees groeien en een ontsteking veroorzaken. Houd deze nagel daarom kort.
Vraag je dierenarts om het een keer voor te doen, dan weet je precies hoe het moet. Een kat houdt zijn nagels zelf kort door ze te scherpen aan bijvoorbeeld boomstronken (of je meubels haha).
Om te voorkomen dat de kat in huis aan de bank krabt, moet je zorgen voor een goede krabpaal.
De achterpootnagels kan de kat ook afbijten, maar als de voorpootnagels te lang worden, moet je een handje helpen met een speciale nagelschaar.
Een doorgeslikte naald
Als katten met een kluwetje wol spelen, krijgen ze weleens per ongeluk een naald of de kluwen wol naar binnen. Zelf dokteren is uitgesloten. Ga direct naar de direnarts.
Een wesp gevangen
Honden, maar ook katten zijn uitstekende vliegenvangers. Maar wat nu als ze per ongeluk een wesp hebben gevangen? Haal de angel uit de steek en leg er koude lappen tegen om de pijn te verminderen. Bij een steek in de tong of de keel moet je snel naar de dierenarts. Als het dier allergisch reageert - hij krijgt bijvoorbeeld bultjes of er ontstaat een grote bult rondom de steekplek - ga dan ook naar de dierenarts.
Hinkepoot
Loopt je hond of kat mank, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Heeft het dier zijn poot verstuikt dan kan hij er nog wel op lopen. Het gewicht is wat dik en het dier heeft geen temperatuursverhoging.
Wacht het even af en probeer je dier rust te geven. Eventueel kun je het gewricht twee keer daags 10 minuten met een koude doek of een doek met ijs erin behandelen. Volgt er geen verbetering ga dan naar de dierenarts.
Heeft het dier wel verhoging, dan kan er een ontsteking in het gewricht zitten en moet de dierenarts er snel naar kijken. Signaleer je een abnormale beweeglijkheid in de poot op de plaats waar geen gewricht zit, dan is de poot gebroken. Het dier kan er niet op staan, de poot bungelt. Draag het dier in een mand of een doek naar de dierenarts. Zorg in ieder geval dat de poot niet belast wordt.