Emotie eten

In de praktijk hoor ik vaak van mensen dat ze
'bij stress en emotie' gaan eten.

Fysiologisch is het onmogelijk dat je gaat eten in zulke situaties.

Hoe zit dat precies?

 

Wat gebeurt er lichamelijk bij stress/emotie?

Normaal gesproken leidt stress tot verlies van eetlust. Tijdens stress trekt de maag samen en stijgt de bloedsuikerspiegel. Een hogere bloedsuikerspiegel zorgt voor een vol gevoel, dus geen behoefte aan eten.

                                                         

Hoe komt dat sommige mensen dus toch gaan eten, terwijl het lichamelijk helemaal 'niet kan'? Om dit te kunnen begrijpen moeten we terug in de tijd. In de oertijd waren er tal van situaties waarbij de mens zich niet prettig voelden.

Denk hierbij aan tekort aan voedsel en water, kou of aanvallen van mensen en roofdieren. In deze stresssituaties moest de mens in actie komen om zich beter te gaan voelen. Dit systeem zit dus nog steeds in ons.

Wij hebben nog steeds de neiging om 'iets' te doen om het negatieve gevoel of de onrust kwijt te raken. Dat iets is voor veel mensen eten.

Herken je signalen

Hoe weet je nu of de trek of honger die je voelt uit je lichamelijke behoeften of uit je emoties voortkomt? Hieronder vind je manieren om emotioneel eten te onderscheiden van een normale behoefte aan voedsel.

  • Je hebt trek in iets specifieks.
  • Je hebt trek in een specifiek product zoals chocolademousse of kaas. Dit is een teken van emotioneel eten.
  • Je honger voelt dringend aan.
  • Je wilt direct iets specifieks eten en je bent bereid ervoor de deur uit te gaan.
  • Je honger is gekoppeld aan een emotie.
  • Je zou niet emotioneel eten zonder emoties. Je hebt eerder op de dag iets meegemaakt waardoor je nu ongezond wilt eten.
  • Je honger komt plotseling.
  • Een emotionele eter krijgt plotseling sterke trek, terwijl normale lichamelijke honger zich langzaam opbouwt.
  • Je eet onbewust.
  • Als je emotioneel eet heb je vaak niet eens door dat je eet. Je bent begonnen aan een zakje snoep en plotseling is hij leeg.
  • De honger zit niet in je buik.
  • Je hebt een sterke behoefte aan een specifieke smaak in je mond. Waar bij normale honger je buik rammelt, is emotionele honger op zoek naar specifieke smaken in de mond.
  • Je stopt niet met eten als je vol zit.
  • Omdat de sensatie van eten emotioneel zo prettig en verzachtend aanvoelt, blijf je dooreten, ook al zit je vol.
  • Na afloop voel je je waardeloos.
  • Je hebt spijt van de hoeveelheid eten die je naar binnen hebt gewerkt, je voelt je schuldig.


Versla emotioneel eten

  • Identificeer jouw reden tot emotioneel eten. Eet je omdat je je verveelt of omdat je verdrietig of angstig bent om iets? Probeer dit probleem direct bij de kern op te lossen en ga er anders mee om.
  • Herken jouw ‘emotionele honger’-signalen. Merk je dat je trek krijgt in een specifiek iets zoals chocolade? Dan weet je dat je emotioneel gaat eten. Laat je niet beetnemen door je emoties!
  • Als je erachter bent waar jij trek in krijgt als je je emotioneel minder voelt, weet je wat je vooral NIET in huis moet halen! Haal gezonde producten in huis en laat datgene waar je lichaam zo naar verlangt in de winkel liggen!
  • Sla geen maaltijden over. Daardoor ga je automatisch overeten.
  • Ontwikkel alternatieven voor eten. Pak in plaats van een zak chips eens een goed boek of verwen jezelf lekker met een warm bad!


Het type eten dat je kiest, vertelt je iets

  • Ben je gefrustreerd of boos? Dan wil je wat hards waarop je flink kunt kauwen (chips, toffee, wortel).
  • Ben je verdrietig of zoek je troost? Dan wil je wat zoets.
  • Voel je je leeg of eenzaam? Dan wil je wat vullends.
  • Ben je verveeld? Dan wil je wat pittigs of hartigs.
  • Als je wilt dat iemand lief voor je is. Dan wil je iets wat zacht en romig is.

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40