Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht komt naar voren dat mensen die regelmatig de fiets pakken al gauw een half jaar langer leven.
Gemiddeld zit een Nederlander 75 minuten per week op een fiets, dat ervoor zorgt dat er jaarlijks 6500 vroegtijdige sterfgevallen voorkomen worden.
In samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vastgesteld dat je voor elk uur fietsen een uur langer leeft. Dus wie niet meer van de fiets afstapt, heeft het eeuwige leven. Of zit dat toch iets anders?
Recent kwam er ook een andere studie uit, waaruit bleek dat stilzitten de geestelijke gezondheid ernstig bedreigt. Het langdurig stilzitten wordt in verband gebracht met stress, angst en concentratieproblemen.
Tegenwoordig zitten er veel mensen tussen de 8 en 16 uur per dag naar een rechthoekige lichtbak te kijken,
de monitor. De mens is niet gemaakt om zo lang achter elkaar stil te zitten.
De thalamus
Midden in de hersenen bevindt zich de thalamus. De thalamus is een soort verkeersagent die bepaalt welke signalen van de zenuwen door mogen gaan en welke moeten worden tegengehouden. Dat wil zeggen dat de thalamus bepaalt wat we gewaar worden.
Als we nu achter een scherm zitten, dan wordt deze input als belangrijk gezien. Visuele informatie is vanuit de evolutie een belangrijk gegeven, want misschien zien we wel een sabeltandtijger in de verte.
Daarom kiest het lichaam ervoor om de ogen dominantie te geven ten opzichte van signalen van het eigen lichaam. Dit mechanisme zorgt ervoor dat we ons eigen lichaam tijdens het stilzitten achter de computer niet meer voelen en zwaar over de grens gaan.
Ik denk dat mensen die zich niet gelukkig voelen, eerder geneigd zijn om weg te vluchten achter de computer. We kunnen dus niet stellen dat alleen de computer zorgt voor een geestelijke achteruitgang, maar het draagt zeker niets bij.
Door te bewegen maakt het lichaam natuurlijke endorfines aan die ervoor zorgen dat pijn vermindert en er positiever tegen het leven aangekeken wordt. Een computer kan zorgen voor een wisselwerking, waarbij de klachten steeds erger worden.
Vitamine C helpt bij achteruitgaan van de aderen
Als je een tijdje stilzit, gaat de conditie van de aderen pijlsnel achteruit. In april van dit jaar kwam er een studie uit dat een klein beetje vitamine C deze schade al kan tegengaan. Regelmatig krijg ik de vraag welke vitamine C nu de beste is. Er wordt dan gestrooid met vormen als ascorbinezuur of ascorbylpalmitaat.
Het probleem is dat dit vaak synthetische stoffen zijn uit chemische fabrieken zoals DSM of BASF. Het zijn isolaten die minder goed werken omdat er geen cofactoren zoals bioflavonoïden bij geleverd worden.
Bioflavonoïden zijn actieve plantenstoffen die de werking van vitamine C kunnen versterken. Ik kies daarom liever voor natuurlijke vormen van vitamine C. Natuurlijke vormen van vitamine C zijn acerola, amla,
camu camu of rozenbottelpoeder.
Dagelijks fietsen is beter dan 1x per week
Het is beter om elke dag 30 minuten te fietsen, dan eenmaal per week een hele middag. Het lichaam heeft regelmatig doorbloeding nodig. In rust duurt het ongeveer één minuut voordat het bloed is rondgepompt. Wanneer je sport, gaat dit vele malen sneller.
Dit heeft als gevolg dat je weefsels zich razendsnel kunnen ontgiften, maar ook dat er meer voedingsstoffen
(en zuurstof) bij de cellen kan komen. Vaak zie ik dat mensen erg enthousiast sporten en hier ook over hun grens gaan.
Te fanatiek sporten kan de mitochondriën stukmaken. De mitochondriën zijn de energiecentrales in de cellen. Veel topsporters worden op hogere leeftijd erg dik. Dit komt ondermeer doordat de mitochondriën de energie niet optimaal meer kunnen verbranden, waardoor er overgewicht kan optreden.
De koolhydraten gaan dan naar vet omdat er geen energie van gemaakt kan worden.
(Snel)wandelen is ook goed
Zelf wandel ik elke dag 30 minuten door het bos. Ik houd ervan om rustig te lopen, maar dan wordt de aërobe verbranding onvoldoende gestimuleerd, waardoor mijn circulatiestelsel en de longen onvoldoende geprikkeld worden om een toename in capaciteit te ontwikkelen.
Om deze reden doe ik soms ook aan snelwandelen. Het fijne van trager wandelen vind ik de introspectie. Introspectie is het geestelijk naar binnen keren en je afvragen waar je staat in het leven en of dat strookt met datgene wat je wilt. Gaat alles naar behoren, wat kan er beter?
Dat werkt krachtig tegen stress en ziekte omdat het mentaal een helende werking heeft. Want worden we nu ziek door de slechte invloeden van buitenaf zoals straling, slechte voeding en luchtvervuiling of worden we ziek doordat we eigenlijk nooit meer bij onszelf stilstaan en als een dolle maar doorgaan?
Ik denk door beide. Het leven is de laatste jaren steeds drukker geworden en gaat almaar sneller. In een tijd dat het leven ongezond snel gaat, kan een stap terug etten in de vorm van een wandeling helend werken. Het leuke van een wandeling is dat je er bijna niks voor nodig hebt en dat je het overal kunt doen.
Fietsen ontlast de gewrichten
Fietsen heeft weer andere elementen en voordelen in vergelijking met wandelen. Zo kun je bij het fietsen veel meer waarnemen omdat de afstanden die je kunt overbruggen veel groter zijn. Ook gaat fietsen sneller,
wat beter aansluit bij de hang naar snelheid.
Het grootste voordeel van fietsen ten opzichte van andere sporten is dat de gewrichten ontlast worden, waardoor mensen met gewrichtsklachten deze vorm van bewegen ook kunnen doen. Fietsen houdt ook artrose langer op afstand, zeker handig voor mensen bij wie artrose veelvuldig in de familie voorkomt.
Toch is de drempel om te gaan fietsen voor veel mensen hoog. Ik raad aan om het praktisch te houden, pak naar de supermarkt de fiets in plaats van de auto. Het scheelt geld en het verlengt je leven.
Mocht je het in de winter toch te koud vinden, dan kan het aanschaffen van een hometrainer een goede tip zijn. Voor een paar honderd euro zijn ze nieuw verkrijgbaar met gratis verzending. Anderzijds staat marktplaats er ook vol mee.
Stel je gaat op je hometrainer voor een scherm een documentaire of je favoriete serie kijken, zou je dan je stemming verbeteren of verslechteren?
Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl