Trainen doe je normaliter op bepaalde tijden per week.
Hiermee associëren veel mensen fit te zijn.
Eigenlijk beweeg je de hele dag door, door de dagelijkse routine.
Je gaat bijvoorbeeld met de fiets naar het werk, boodschappen doen, spelen met je (klein)kinderen of je kookt en doet de afwas. Als we ons aanleren het leven te optimaliseren, blijkt dat we eigenlijk niet meer hoeven te trainen.
We kunnen ons lichaam fit houden met het doen wat we toch al doen en leuk vinden. Heerlijk! Zo houden we tijd over, voelen we ons lekker, zijn we de hele dag door lichaamsbewust en voorkomen we allerlei mogelijke problemen.
Het is belangrijk, leuk en makkelijk om te leren hoe we ons lichaam efficiënt kunnen gebruiken.
Blijf fit met je dagelijkse bezigheden
Sommige acties wil je intensiveren, links en rechts afwisselen of juist vermijden: Het intensiveren van de al aanwezige spanning in je lichaam door het opzoeken van de spanning met druk van bijvoorbeeld de zwaartekracht en tools is een super mogelijkheid. Zo kun je doelgericht je fysieke (terugkerende) spanning opzoeken, ervaren en loslaten.
Dit kun je doen gedurende je dagelijkse bewegingen, wanneer jij daarvoor kiest, in plaats van dat het op een gegeven (altijd lastig) moment boven je hoofd uitgroeit.
Het intensiveren kan door het rekken of verlengen van de spieren. Veel spanningen in bijvoorbeeld je heupgebied kun je gedurende de dag gemakkelijk strekken. Qua intensiteit is het belangrijk dat je je nog steeds comfortabel genoeg voelt met de intensiteit.
Het intensiveren van kracht zetten, kan gedaan worden door het vergroten van de bewegingsuitslag van je bewegingen, bijvoorbeeld door je knieën te buigen terwijl je afwast of de trap oploopt. Helaas voor de groei van je spieren moeten ze wel actie leveren. Het gewoon gebruiken van de spieren is nodig en fantastisch.
Het teveel gebruiken is geen aanrader, tenzij je bewust een, voor jou, uitzonderlijke prestatie levert.
Teveel gebruik / intensiteit creëert spierpijn (littekenweefsel), overmatige hoeveelheid afvalstoffen en vermindert kracht, flexibiliteit en souplesse bij het opnieuw gebruiken van je spieren.
Afwisseling
Het links en rechts afwisselen is heel behulpzaam voor het ontzien van een blessure, voor de training van beide hersenhelften en voor het doorbreken van voorkeurskant patronen. Voorbeelden hiervan zijn het op je fiets stappen, de eerste trede van de trap nemen, op één been staan / leunen, je schoudertas tillen, je kind dragen en je tanden poetsen.
Wanneer je hierop gaat letten, ontdek je steeds meer voorkeursbewegingen, met het gevolg dat je lichaam zich onevenwichtig ontwikkelt, je spanning gaat ontwijken (compenseren) en je lichaamshouding schever en krommer wordt in plaats van rechter.
Bewegingen waar je lichaam van nature anatomisch niet voor is gebouwd, wil je vermijden. De botstructuur is hierbij interessant als uitgangspunt.
De bolle onderrug, een grote valkuil, is hiervan een voorbeeld. Het zijn in dit geval de spieren aan de achterkant van de heup die door stijfheid de onderrug bol trekken, in bijvoorbeeld de zittende houding, wanneer de heup wordt gehoekt.
De spieren voelen zich er beter bij doordat ze minder worden gerekt / op spanning komen, alleen je wervels krijgen meer druk te verdragen. Je voelt je alsof je oud bent geworden wanneer je opstaat en je je onderrug van bol naar hol / recht beweegt.
Voorkom dit verschijnsel (en slijtage op de lange termijn) door je onderrug continue, hetzij actief of passief,
in de holle / rechte positie te houden. Wanneer je vragen hebt of een behandeling of een personal / algemeen trainingsschema wenst, neem dan gerust contact op. Allerlei mensen, van topsporters tot bejaarden,
zijn hiermee bezig en welkom.
Gebruik je lichaam zoals het dat graag wil. Gewoon, om je leven makkelijker te maken.
Quint Snel www.Micro-Yoga.com en Lijf en Gezondheid