Zo gezond is trampolinespringen

Door te gaan trampolinespringen, beweeg je op een gezonde manier waardoor je je eigenlijk weer kind voelt.

Het is heel eenvoudig om te springen op een trampoline. 

Bouncen kan iedereen! De intensiteit bepaal je zelf, het is voor iedere leeftijd geschikt en het is nog leuk ook!

 

De voordelen van trampolinespringen

Zo is trampolinespringen ontzettend goed om af te vallen (je verbrandt ontzettend veel calorieën),
activeert het je lymfesysteem, het is vriendelijk voor je rug en tussenwervelschijven, je traint al je spieren,
het is niet belastend voor je gewrichten en je krijgt een verbeterde houding en bloedsomloop.

NASA studie

Dr. A. Bhattacharya concludeert in een NASA onderzoek dat bewegen op een trampoline een uitstekende vorm van beweging is voor gezonde jongeren en senioren, mensen met een lichamelijke beperking en mensen die moeten revalideren na een ongeluk of letsel.

Daarnaast is het zo dat elk deel van het lichaam, elke lichaamscel wordt blootgesteld aan de nodige impulsen waardoor de lichaamscellen ook daadwerkelijk sterker worden.

Trampolinespringen is dus geschikt voor mensen die lekker willen fitnessen, aan hun lijn willen werken of om allerlei lichamelijke kwalen te verhelpen.

Trampolines met metalen veren vs. bungee elastiekringen veren

Bewegen op een trampoline met bungee elastiekringen zorgt ervoor dat gewrichten, tussenwervelschijven en botten niet worden overbelast. Dit is een stuk veiliger en gezonder dan op 'gewone' minitrampolines met metalen veren, die een schokbelasting op de gewrichten en rug geven.

Door de langere afremfase op een elastiek geveerde trampoline is bewegen bovendien een stuk effectiever! Een goed voorbeeld van een bungee elastiek geveerde minitrampoline is de in Duitsland gefabriceerde bellicon®.

Deze is oorspronkelijk ontworpen voor revalidatie doeleinden. De bellicon® onderscheidt zich van andere minitrampolines door zijn soepele springmat en sterke elastische ringen.

Een groot voordeel is dat de elastiekringen af te stemmen zijn op het gewicht van de gebruiker. Als je je echt lekker in het zweet wil werken, probeer dan eens een JustBounce workout thuis op je eigen trampoline.

Hoe kun je de trampoline inzetten voor je gezondheid?

Om bijvoorbeeld aan je gewicht, verbetering van kracht, lenigheid, conditie en balans te werken en de best mogelijke resultaten te bereiken, is het van belang om minstens 3 keer per week 20-30 minuten trampoline te springen.

Bouw dit echter langzaam en in stappen op. Daarbij kun je de intensiteit ook langzaam opvoeren. Begin met 10 minuten en voeg elke week 2 tot 3 minuten toe. Je kunt hiervoor ook speciale workout DVD’s gebruiken
(zoals die van JustBounce®) of youtube filmpjes opzoeken.

Mocht je aan een lichamelijke klacht willen werken, bouw je schema dan nog langzamer op. Begin met 5 minuten en verleng dit wekelijks met een paar minuten. Belangrijk: beweeg vanuit ontspanning, bij lichamelijke klachten is op-en-neer veren al voldoende!

Conclusie

Trampolinespringen brengt tal van gezondheidsvoordelen en is geschikt voor iedereen! Zelfs de NASA is die mening toegedaan. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van een trampoline met elastieken veren zoals de bellicon®, op deze manier beweeg je veilig zonder je lichaam te overbelasten.

Daarnaast is het belangrijk om de trainingsduur en intensiteit langzaam op te bouwen.

Lijf & Gezondheid

 

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

De AirWheel

Door:

Geen stress voor files, overvolle bussen of gestolen fietsen meer. Vanaf vandaag wordt elke afstand bereikbaar dankzij AirWheel, het nieuwste revolutionaire vervoersmiddel voor jong èn oud.

Lees verder

FemNa40