APK voor de gezondheid

Besteed je weinig aandacht aan je lichaam maar wel aan je spullen?

Dan wordt het tijd om je gezondheid eens onder de loep te nemen.

Onderstaande uitgebreide gezondheid check-up kun je doorlopen en toepassen vanuit je luie stoel. 

 

Check of je tekorten hebt

Door ons moderne eetpatroon dat bestaat uit veel bewerkt voedsel, suiker, alcohol, te weinig groenten en fruit en de toegenomen hoeveelheid stress in ons dagelijks leven, is de kans op tekorten toegenomen.

Veel mensen krijgen tegenwoordig te weinig vezels binnen of hebben tekorten opgebouwd aan belangrijke vitaminen en mineralen. Zelfs een gezonde gevarieerde voeding voorziet niet altijd in alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Wil je zeker weten of je geen tekorten hebt aan voedingsstoffen? Dan kun je natuurlijk je bloed laten testen. Een eenvoudiger manier is echter het invullen van een gratis voedingstest.

Op deze manier heb je binnen enkele minuten een indicatie van eventuele tekorten en ontdek je direct met welke voedingsmiddelen je deze tekorten kunt aanvullen.

Check of je goed verzorgd wordt

Vergelijk alle zorgverzekeraars eenvoudig via deze vergelijkingssite en check of er binnen je huidige verzekering nog wel goed voor je wordt gezorgd.

Misschien wil je het komende jaar een betere dekking, bijvoorbeeld voor tandarts en fysio uitgaven. En het zou bovendien zomaar kunnen dat je een aanbieder vindt die meer dekking biedt voor veel minder geld.

Het is dus altijd de moeite waard om het even te checken. Zowel voor je gezondheid als voor je banksaldo.

Check je cholesterol

Heb je enig idee hoe hoog je cholesterol is? Wanneer je cholesterol te hoog is, heb je in de toekomst een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wanneer je LDL cholesterol te hoog is, kunnen uiteindelijk je aders dichtslibben.

Begrijp je nooit het verschil tussen HDL en LDL cholesterol? Hier een handig (engels) ezelsbruggetje:

  • De -H van HDL staat voor ‘healthy’, dus gezond cholesterol
  • De -L van LDL staat voor ‘lethal’, dus dodelijk cholesterol


Je kunt je cholesterol laten checken bij de huisarts. Tegenwoordig zijn er echter ook handige thuis checks verkrijgbaar die je binnen enkele minuten laten weten of je LDL cholesterol te hoog is.

Blijkt uit de check dat je LDL cholesterol aan de hoge kant is? Verlaag het dan op natuurlijke wijze door meer te bewegen, meer plantaardig te eten, verzadigde vetten te vermijden, regelmatig vette vis te eten en eventueel omega 3 capsules te slikken.

Check je cholesterol thuis met een handige thuistest…

Check je bloeddruk

Wanneer heb je voor het laatst je bloeddruk gecheckt? Het is waardevol om te weten hoe hoog je bloeddruk is. Wanneer je bloeddruk aan de hoge kant is, loop je namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Een hoge bloeddruk zet je adersysteem onder hogere druk. Hierdoor kunnen er complicaties optreden zoals schade aan organen en de ogen. Wanneer je naast een hoge bloeddruk ook een verhoogd cholesterol niveau hebt, wordt dit effect bovendien versterkt.

Een hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door factoren als stress, roken, te zout eten, overgewicht, etc.
Je huisarts kan je bloeddruk eenvoudig meten, dus het is zeker verstandig hier even om te vragen wanneer je de huisarts bezoekt. Toch is deze momentopname niet perse representatief.

Meten is weten! Wil je je bloeddruk zelf in de gaten houden? Maak dan gebruik van een bloeddrukmeter voor thuis. Een handig apparaat waarmee je je eigen bloeddruk in de gaten kunt houden.

Mocht je bloeddruk nou regelmatig aan de hoge kant zijn, dan weet je wat je te doen staat: ontspannen, bewegen, gezond eten (met minder zout), stoppen met roken en afvallen!

Bekijk de bloeddrukmeter voor thuis…

Check je stressniveau

Stress is één van de meest schadelijke dingen die je je lichaam kunt aandoen. Wanneer je last hebt van stress raakt je lichaam in de war. Allerlei belangrijke processen worden verstoord waardoor je lijf niet meer optimaal voor je kan zorgen.

Hierdoor zorgt overmatige stress voor vroegtijdige veroudering, talloze vreemde kwaaltjes en gevaarlijke aandoeningen zoals een hoge bloeddruk en zelfs kanker.

Maar hoe kun je checken of je gestrest bent? Dat kan heel eenvoudig door eens helemaal tot rust te komen en het verschil te voelen in je lichaam. Voelt het alsof er een last van je afvalt? Dan ben je waarschijnlijk al de hele dag gespannen.

Loop je rond met een ‘bal’ in je maag? Ben je nerveus, angstig, onrustig en geprikkeld? Is je stoelgang van slag? Allemaal signalen van je lichaam die aangeven dat je mogelijk last hebt van stress.

Als je echt wilt weten of je nu gestrest bent, kun je gebruik maken van een digitale stresschecker. Dit is een apparaatje dat aan de hand van je hartslag, je lichaamswarmte en je gegevens kan bepalen of je last hebt van stress.

Vervolgens kun je aan de hand van deze informatie herkennen wanneer je gestrest bent en maatregelen nemen!

Check je stressniveau wanneer je wilt met deze digitale stresschecker…

Check je lichaamsbouw

Check hoe het ervoor staat met je lijf door een aantal metingen te verrichten: je BMI, je buikomvang en je MHR. Weeg jezelf, meet op hoe lang je bent en bereken je BMI (BMI iPhone app, BMI Android App).

De Body Mass Index is niet de meest betrouwbare indicator voor een gezond lichaam, maar in de meeste gevallen geeft het wel een indicatie van je gezondheid, zeker in combinatie met de andere metingen.

Heb je je BMI berekend? Ga dan voor een vollediger beeld verder en meet je buikomtrek. Ga als volgt te werk:

  • Meet je buikomtrek ter hoogte van je navel
  • Doe dit twee of drie keer achter elkaar
  • Rond het gemiddelde af op halve centimeters


Als je buikomtrek boven de 80 centimeter is (vrouwen) of 94 centimeter (mannen) dan loop je volgens deze methode een verhoogd risico op aandoeningen. Zit je hier 8 centimeter of meer boven? Dan loop je een ernstig verhoogd risico.

Meet vervolgens op dezelfde manier de omtrek van je heup op het breedste punt. Bereken nu je Middel-Heup Ratio (MHR) door je buikomtrek te delen door je heupomtrek (buikomtrek / heupomtrek = MHR).

Als je MHR hoger is dan 0,8 (vrouwen) of 0,95 (mannen) dan loop je een verhoogd risico op aandoeningen.

Wat te doen als de metingen je vertellen dat je een verhoogd risico loopt? Pak wat meer beweging mee,
eet meer groenten, kies voor minder suiker, alcohol en verzadigd vet, verlaag je stressniveau en breng je hormonen in balans. Zo ben je voor je het weet van dat gevaarlijke buikvet af!

Check de samenstelling van je lichaam

Deze meer geavanceerde meting vertelt je hoeveel vet je lichaam precies bevat. Deze meting kan je behoeden voor een gevaarlijke ontwikkeling die vaak gepaard gaat bij ouder worden.

Veel mensen verliezen wanneer zij ouder worden spierweefsel en bouwen extra vetweefsel op. Omdat dit gelijktijdig gebeurt, blijf je ongeveer op hetzelfde gewicht, maar word je ongemerkt toch een stuk minder gezond.

Als je alleen vasthoudt aan je gewicht en je BMI doe je je gezondheid dus tekort. Houd in de gaten of je lichaam spieren inruilt voor vet door je Lean Body Mass (LBM) regelmatig te checken.

Voor deze meting moet je weten wat je vetpercentage is. Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te meten. Vaak is het mogelijk op je sportschool en met behulp van speciale apparatuur.

Het is echter veel eenvoudiger om gebruik te maken van een weegschaal met de mogelijkheid om je vetpercentage te meten. Dergelijke weegschalen zijn niet zo ontzettend accuraat, maar dat is niet het belangrijkste (tenzij je bodybuilder bent).

Het is het belangrijkst dat de weegschaal consistent is. Op die manier kun je namelijk in de gaten houden hoe je lichaamssamenstelling verandert. 

Check voor de beste meetresultaten altijd de handleiding van je weegschaal. Weeg altijd zoveel mogelijk op hetzelfde moment van de dag (liefst in de ochtend als je net uit bed komt, nog niets hebt gegeten en wel naar het toilet bent geweest).

Zo bereken je je LBM (Lean Body Mass):

  • Meet je vetpercentage (neem het gemiddelde van drie metingen)
  • Bereken je vetmassa (gewicht / 100 x vetpercentage)
  • Bereken je LBM (lichaamsgewicht – vetmassa)


Je LBM bestaat uit je spierweefsel, organen, vocht en botten. Als het goed is, blijft dit gewicht stabiel of neemt het toe (omdat je spieren groeien). Als het afneemt dan ben je mogelijk je spieren aan het verbranden en word je waarschijnlijk minder gezond.

Houd je LBM bij in een schrift of een excel document en check het minstens één keer per half jaar om er zeker van te zijn dat je niet de verkeerde kant op gaat. Als het afneemt, voeg dan iets meer spiertraining toe aan je dagelijks leven.

Heb je nog geen weegschaal? Bekijk hier een betaalbare weegschaal met vetmeting functionaliteit…

Houd je lijf eenvoudig in de gaten!

Wil je in de gaten houden hoe het gaat met je lichaam? Sla deze pagina op in je favorieten, markeer voor over een half jaar een dag in je agenda en doorloop dan opnieuw deze doe-het-zelf gezondheid check-up en houd zo letterlijk een vinger aan de pols.

Hoe beter je weet hoe je gezondheid ervoor staat, des te beter je voor jezelf kunt zorgen!

SoChicken

Gerelateerde artikelen

FemNa40