Ik heb mijn opleiding Dermatherapeut afgerond.
De studie was pittig en zeer interessant.
Het 'medische aspect' van het kappersvak dat in de middeleeuwen uitgeoefend werd, zoals aderlaten en kiezentrekken, is in moderne uitvoering weer terug in de kapsalon.
Reeds in de 14e en 15e eeuw moesten vrijmeester-baerdemaker (vrij gevestigd kapper) 2 examens afleggen. Zowel voor baerdemaker als voor chirurgijn. Beide examens vulden elkaar aan omdat alle baerdemakers zich bezighielden met chirurgie. In de tweede helft van de 15e eeuw werden beide beroepen uit elkaar gehaald.
Zo ontstond het kappersvak zoals we het nu kennen.
Hoewel ik geen kiezen trek of aderlatingen doe, begeef ik me toch een beetje op het medische vlak. Mijn terrein is de hoofdhuid en verband houdend met de huid, de werking van het spijsverteringsstelsel. Klachten zoals psoriasis, roos, seborroïsch eczeem, haaruitval en jeuk zijn allemaal mijn terrein.
Voeding sterk gerelateerd aan huidklachten
Tijdens mijn studie werd het voor mij steeds duidelijker dat voeding sterk gerelateerd is aan huidklachten.
Het (deels) ontbreken van essentiële stoffen (bijv. vetzuren) maar ook het overmatig eten van suiker staan aan de basis van veel huidklachten.
Bij het intakegesprek ga ik altijd in op het voedingspatroon en doe ook enkele testjes om te zien of er veel afvalstoffen in het bloed zijn en er een zink- of ijzertekort is.
Mijn aanpak van de klachten is dan ook tweeledig; zowel in- als uitwendig. Zo kan ik oorzaak en gevolg beide aanpakken.