Sommige mensen hebben het nooit,
anderen hebben het dagelijks: hoofdpijn.
Hoofdpijn is één van de meest ongrijpbare aandoeningen en kan variëren van licht sluimerend tot complete misselijkheid, in het geval van bijvoorbeeld migraine.
Wat is hoofdpijn precies?
Heel globaal zou kunnen worden gezegd dat achter alle hoofdpijn een fysieke oorzaak schuilt. Of beter gezegd: er zijn fysieke gevolgen als gevolg van fysieke dan wel mentale oorzaken.
Ons lichaam kent zwakke plekken en wanneer onze weerstand vermindert, zijn deze plekken als eerste geneigd op te spelen, soms met mindere gevolgen, soms met ernstige effecten.
Fysieke oorzaken variëren van vochttekort tot tumoren tot hormonale veranderingen in het lichaam.
Ook verkeerde bewegingen kunnen leiden tot fysieke klachten, net als bijvoorbeeld spieren die bevattelijk zijn voor kou (zoals de nekspieren).
Mentale oorzaken liggen eerder in de sfeer van stress en/of onvrede met een bepaalde situatie. Het kan ervoor zorgen dat de bloeddruk omhoog gaat en het kan dat adrenaline wordt vrijgegeven (maar helaas vaak niet zomaar weggenomen).
Vaak kunnen we niet of nauwelijks slapen, omdat onze gedachten maar lijken blijven rond te malen in ons hoofd. Al deze verschillende oorzaken kunnen eraan bijdragen dat spieren niet of slechts moeilijk kunnen ontspannen, hetgeen tot hoofdpijn kan leiden.
Hoe aan te pakken
Als we hoofdpijn willen aanpakken is het belangrijk om te kijken of we de oorzaak kunnen achterhalen en of we hier wat aan kunnen doen. Denk hierbij aan een vol hoofd, maar ook aan moeheid. In geval van PMS (hormonen) en ook bij migraine ligt dit vaak een stuk lastiger.
Omdat dit vaak veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen, is het belangrijk om te kijken hoe dit kan veranderen, bijvoorbeeld door te stoppen (of juist te beginnen) met de pil of juist te veranderen van pil.
Sommige oorzaken kunnen wat langer nodig hebben om bepaalde omstandigheden te veranderen,
zoals slaaptekort, kou op de spieren en vochttekort, maar zijn daarentegen goed aan te pakken.
Verhoogd adrenalinegehalte
Andere oorzaken, zoals een verhoogd adrenalinegehalte kunnen veel sneller worden aangepakt, als je weet hoe, net als het 'leegmaken' van een vol hoofd.
Het eerste kan worden gedaan door bijvoorbeeld te gaan bewegen, bij voorkeur wat intensiever. Het doel van adrenaline ligt immers in het voorbereiden van de mens op actie en pas als deze actie (zoals wegrennen of vechten) heeft plaatsgevonden,
zal de adrenaline weer afnemen.
In geval van een vol hoofd kan buiten wandelen in de natuur, maar ook meditatie een rustgevend effect hebben. Ook het uiten van gedachten op papier of tegen iemand anders kan uitstekend werken.
Migraine
In een aantal gevallen is de hoofdpijn echter zo heftig, dat er een andere aanpak nodig is. Dit is dan vaak een combinatie van directe ontspanning en verlichting van de spierspanning in het lichaam.
Zeker wanneer er sprake is van migraine, is het belangrijk de aangedane spiergroepen te behandelen en vaak zijn dat er meerdere in het gebied van de nek, schouders, maar ook in het gezicht en langs de schedel.
Op deze manier wordt niet alleen de druk op de spieren verminderd, maar ook die van de spieren op de zenuwbanen en bloedbanen, die ook kunnen zijn afgekneld. Op het moment dat er weer doorstroming mogelijk is, zullen de klachten vrijwel gelijk verdwijnen.
De oorsprong
Kijk daarom bij hoofdpijn wat je de laatste anders of misschien zelfs wel niet gedaan hebt. Ga na of er spanningen zijn geweest of dat je wellicht continu bezig bent geweest met bepaalde dingen die je aandacht nodig hadden en wellicht nog steeds hebben.
Neem even afstand. Kijk wat je nodig hebt en geef eraan toe. Een dagje sauna, een ontspannende massage,
een paar flesjes water, een luisterend oor, maar ook een wandeling langs de zee kunnen wonderen doen.
Veel succes bij het vaarwel zeggen tegen jouw hoofdpijn!