We hadden in 1969 al de kennis om naar de maan te vliegen, maar wat er precies gebeurt bij een vrouw als ze een opvlieger heeft, weten we nog steeds niet.
Iedere vrouw beleeft de overgang anders. Er zijn vrouwen die er niets van merken en er fluitend doorheen fietsen. Er zijn ook vrouwen die veel nare verschijnselen ervaren. Het is niet duidelijk hoe dat dit kan.
Het belang van je hormonen
Er valt veel te zeggen over de overgang maar ik beperk mij hier tot je hormoonhuishouding. Hormonen bepalen voor een overgroot deel je gezondheid, hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruit ziet doordat het de vetverdeling bepaalt.
Hormonen vertellen aan alle cellen in je lichaam wat ze moeten doen. Belangrijk genoeg dus om er iets over te leren.
Hormonen worden aangemaakt in hormoonklieren en de belangrijkste in de overgang zijn je eierstokken. Gedurende de vruchtbare periode in je leven maken je eierstokken twee belangrijke hormonen aan: oestrogeen en progesteron. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat er iedere maand een eitje rijpt en dat de baarmoeder wordt klaargemaakt om een bevrucht eitje te ontvangen.
Vanaf je 40ste levensjaar, of je het nu merkt of niet, begint de productie van deze hormonen af te nemen. Gemiddeld ergens rond je 55ste jaar kan de productie heftig gaan schommelen. Je krijgt dan hormoonpieken en dalen.
Testosteron geeft ons daadkracht en energie
Gemiddeld daalt de productie van oestrogeen tot zo’n 40% van wat gebruikelijk was. Progesteron daalt uiteindelijk tot bijna 0. Testosteron, het mannelijke hormoon dat wij vrouwen ook hebben, daalt met ongeveer 50%. De hoeveelheid testosteron neemt dus relatief gezien nogal toe. Dit verklaart waarom sommige vrouwen zich krachtiger en energieker voelen rond hun 55ste levensjaar dan 10 jaar daarvoor.
Daar moet je wel wat voor doen, dat gebeurt niet vanzelf, maar je hormonen kunnen je hierbij helpen. Oestrogeen en pogesteron worden niet alleen in je eierstokken gemaakt maar ook in je bijnieren, je vetweefsel en andere organen.
Hou je hormonen in balans
Het is belangrijk om twee dingen te onthouden. Overgangsverschijnselen zijn een teken dat je lichaam moeite heeft met het opvangen van de sterke hormoonschommelingen. Als je op de juiste manier hierop rageert zal je overgang makkelijker en probleemlozer verlopen.
Het belangrijkste wat je kunt doen om overgangssymptomen te voorkomen is ervoor zorgen dat je hormonen zoveel mogelijk in balans zijn. Juist in de overgang is dit belangrijk. Je lichaam heeft een hormonale balans nodig om je fysiek gezond en emotioneel vrolijk te houden.
De belangrijkste stappen die je kunt nemen
Pas je voeding aan zodat je je lichaam ondersteunt om in balans te komen. Zie hiervoor mijn gratis e-book 'Eet meer Energie'. Je kunt het hier bestellen.
Zorg voor voldoende beweging en frisse lucht. Zuurstof en zonlicht zijn twee belangrijke voedingsbronnen. Vergeet ze niet. Ga wandelen, fietsen, hardlopen of wat dan ook maar zorg dat je lichaam beweging krijgt. Maak er geen prestatie van, het moet ontspanning zijn!
Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Stress sloopt je lichaam en in de overgang is je lichaam helemaal gevoelig voor teveel stress. Dit komt omdat het stresshormoon cortisol wordt gemaakt van progesteron en de productie hiervan steeds minder wordt. Bij teveel stress trekt cortisol de productie van progesteron leeg en blijft er weinig over voor andere lichaamsfuncties waaronder je schildklier.
Zorg voor positieve gedachten. Gemiddeld denken we 60.000 gedachtes per dag waarvan er 80% negatief zijn. Negatieve gedachten hebben invloed op de cellen van je lichaam. Wees je hiervan bewust en zet ze om in positieve gedachten. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.
Vitaal Verhalen lezen van Marjolein klik dan op: energiekevrouwenacademie.