Fysieke intelligentie = vertrouwen op de basis

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je lichaam heel intelligent is? Niet alleen je hoofd, maar je hele lijf?

Het vertelt je exact de waarheid. Je lichaam is de basis. Heb jij vertrouwen in je lichaam? En hoe bouw je dat op? Kun je nog op je lichaam vertrouwen als je ziek bent?

 

Stap 1: Rust, Reinheid en Regelmaat

Deze regel leerde mijn moeder vroeger op de huishoudschool. Wanneer ik als tiener protesteerde tegen de schoonmaakklusjes thuis of tegen het vroege uur dat ik naar bed werd gestuurd, zei mijn moeder dat Rust, Reinheid en Regelmaat belangrijk waren voor mijn gezondheid. Inmiddels kan ik haar gelijk geven. Ook mijn kinderen hebben deze wijze woorden al van mij gehoord (en natuurlijk waren zij er ook niet blij mee).

Rust, Reinheid en Regelmaat houden je lichaam in balans. Door voldoende te rusten bouw je energie op voor de taken die je wilt volbrengen. Reinheid is zowel het schoonhouden van jezelf, als je omgeving. Het is noodzakelijk om jezelf te behoeden voor ziektes. Mijn stelregel daarbij is: hoe eenvoudiger, hoe beter. In de huidige schoonmaakmiddelen, shampoo's, douchegels etc. zitten zoveel stoffen waarvan we de oorsprong niet kennen, dat we ook niet weten welk effect het op ons lichaam heeft. Daarom gebruik en adviseer ik zoveel mogelijk producten op natuurlijke basis, die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu.

Regelmaat houdt de balans in je lichaam in stand. Door regelmatig kleinere hoeveelheden te eten, hoeft je lichaam minder hard te werken dan door twee keer per dag een hele grote maaltijd te nuttigen. Wanneer je tot in de vroege uurtjes actief blijft en weinig slaapt, heeft je lichaam langere herstel- en slaaptijd nodig, dan wanneer je elke dag voldoende slaapt. Een regelmatige structuur, zoals je maaltijdenritme, in je leven is belangrijk voor je lichaam en geest. Covey benoemt daarbij een belangrijk punt: de discipline om je eraan te houden.

Stap 2: Luister naar je lichaam

Je lichaam is als het ware een sensor die reageert op innerlijke en uiterlijke factoren. Door aandacht te geven aan je lichaam, bespeur je eerder wat er aan de hand is. Luisteren naar je lichaam is dan ook essentieel. Wanneer je lichaam aangeeft dat het moe is, neem dan ook rust. En rust betekent dan ook echte rust. Dus geen TV kijken, computerwerk doen of social media onderhouden op je iPad of telefoon. Rust is het opzoeken van stilte.

Dat kun je ervaren door even te gaan slapen, te bidden of te mediteren. Na een dag op kantoor werken, kan een wandeling buiten in de natuur ook heerlijk rustgevend zijn. Wanneer ik druk in mijn hoofd ben, kan het mij enorm veel rust geven om het huis op te ruimen of schoon te maken. Als het ware ruim ik daar ook mijn hoofd mee op. Luisteren naar je lichaam betekent dus opmerken hoe je je voelt, dit gevoel erkennen en datgene doen waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

Nu kan het zijn dat je lichaam dat het behoefte heeft aan chocola. Je erkent dit gevoel en logischerwijs prop je je zelf dan vol met chocola. Helaas, chocola voldoet niet aan de regel van verstandige voeding, dus blijkbaar is dat niet waar je lichaam werkelijk behoefte aan heeft. De behoefte aan het eten van chocola of iets anders lekkers zoet komt meestal voort uit een emotie. En dan is het belangrijk om met die emotie aan de slag te gaan. Hier kan je meer over lezen in Hoofdstuk 5.

Stap 3: Kies voor jezelf

Wanneer je in een omgeving met vrienden, familie of collega's bent en je lichaam aangeeft dat het behoefte heeft aan rust, kan het moeilijk zijn om voor jezelf te kiezen. Je omgeving verwacht van je dat je erbij blijft of dat je door blijft werken; dat denk je. Jij bent echter de enige die kan voelen hoe je lichaam eraan toe is.
Anderen kunnen dat niet voor je doen. Jij bent dus ook de enige die kan aangeven wat jouw lichaam nodig heeft.

Die verantwoordelijkheid heb je doordat je een lichaam hebt. Neem die verantwoordelijkheid dan ook op je en kom voor jezelf en je lichaam op. Kiezen voor jezelf heeft niets te maken met egoïsme of narcisme. Kiezen voor jezelf betekent dat je hebt geluisterd naar je lichaam en op basis daarvan besluit om actie te ondernemen.
Een actie die aansluit bij de behoefte van je lichaam.

Je omgeving op de hoogte stellen van je behoefte is een belangrijk onderdeel van kiezen voor jezelf. Dit betekent soms dat je je kwetsbaar opstelt. Kwetsbaar omdat je laat zien waar jij behoefte aan hebt. Kwetsbaar omdat je je niet honderd procent lekker voelt. Je omgeving reageert hier in de meeste gevallen met meer begrip op dan jij voor je zelf hebt. En ook al toont je omgeving geen begrip, dan nog is het belangrijk dat jij wel voor jezelf kiest.

Zoals eerder aangegeven, jij hebt de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam, niemand anders. Wanneer jij niet voor je eigen lichaam zorgt, doet niemand anders het. Ja, wanneer je in het ziekenhuis ligt, maar dan is het te laat. Zorgen voor je lichaam en voor jezelf kiezen betekent dus ook om hulp vragen wanneer dat nodig is. Wanneer je het zelf niet meer aan kunt. En natuurlijk hoort daar ook bij: op tijd naar de dokter gaan, wanneer de symptomen aanhouden of verergeren. Ook in gesprek met de dokter blijft het belangrijk om de signalen van je lichaam te voelen en te benoemen.

Van crisis naar geluk

Geschreven door: Ada Knol

Gerelateerde artikelen

FemNa40