We zitten midden in de herfst. Ondanks dat we nog getrakteerd worden op zonnige dagen, is het belangrijk om rekening te houden met de wisselvalligheid van het weer.
De kans op neerslag neemt weer toe en het weer zal de komende weken onstuimiger worden met dalende temperaturen.
Hoe wapenen we ons tegen de ongemakken van typische herfstkwaaltjes, zoals een snotneus, veel hoesten, keelpijn, een droge huid en droge lippen?
Snotneus
Neusverkoudheid is een veel voorkomende kwaal. Deze wordt echter niet, zoals velen denken,
veroorzaakt door het slechte herfstweer, maar door een virus. Er is overigens geen sprake van slechts één virus dat verkoudheid veroorzaakt, veel circulerende virussen kunnen dit effect bereiken.
Het is daarom ook goed mogelijk dat iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, waarbij het steeds om een ander virus gaat. Een kwestie van geluk hebben dus? Niet helemaal. We zijn nauwelijks in staat om een besmetting te voorkomen, want het virus verspreidt zich gemakkelijk door vochtdruppeltjes in de lucht die wordt uitgeademd door iemand die verkouden is.
Vooral wanneer we relatief dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte (denk aan het openbaar vervoer, klaslokalen of kantoorruimtes), is de kans op besmetting groot. Maar we kunnen er natuurlijk wel samen voor zorgen dat we andere mensen niet besmetten, bijvoorbeeld door een hand of zakdoek voor de mond tijdens het hoesten en niezen en door regelmatig de handen te wassen.
Wanneer de neus verstopt is, kan een zoutoplossing zorgen voor wat verlichting. Los een afgestreken theelepel zout op in een glas lauw water en doe enkele malen per dag een paar druppels in ieder neusgat. Het is aan te bevelen om niet te roken, want rook irriteert de slijmvliezen, waardoor de verkoudheid veel langer zal blijven bestaan.
Hoesten
Bij verkoudheid is hoesten een veel voorkomend verschijnsel. Dat is logisch, want hoesten wordt meestal veroorzaakt door een prikkeling van het slijmvlies in de luchtwegen. Verkoudheid zorgt voor die prikkel,
met als gevolg dat het slijmvlies extra slijm aanmaakt. Stomen boven een kom met heet water kan ervoor zorgen dat het vastzittende loskomt.
Vaak kiezen mensen ervoor om menthol, eucalyptus of kamille aan het water toe te voegen, maar dit wordt afgeraden, omdat het de slijmvliezen juist kan irriteren. Wel is het aan te raden om iets warms te drinken,
dat kan soms helpen om het slijm los te maken.
Keelpijn
Een ontsteking aan de luchtwegen is vaak de veroorzaker van keelpijn. Het drinken van koude dranken of het eten van een (water)ijsje verzacht vaak de pijn. Ook hebben mensen veelal baat bij het zuigen op een dropje of het gorgelen met kamillethee of zout water. Praat zo weinig mogelijk en ga zeker niet fluisteren. Houdt de keelpijn langer dan een week aan, raadpleeg dan een arts.
Droge huid
Wanneer het buiten kouder wordt en binnen de verwarming wordt opengedraaid om een behaaglijke temperatuur te creëren, ligt het gevaar van een uitdrogende huid op de loer. De huid kan gaan trekken en soms zelfs gaan jeuken. Insmeren met een crème of lotion biedt dan uitkomst.
Deze middelen zorgen ervoor dat de vochtbalans in de huid op peil blijft. Overigens zorgt langdurig douchen of baden ook voor uitdroging van de huid, omdat daardoor de natuurlijke vetlaag van de huid wordt afgebroken.
Gebarsten lippen
De lippen verdienen speciale aandacht. In de herfst en winter kunnen ze snel droog en schraal worden. Uiteindelijk levert dat vaak gebarsten lippen op, een pijnlijk verschijnsel. Een lippenbalsem zorgt ervoor dat uitdroging door de wind wordt voorkomen. Daarnaast is het verstandig om bij koud weer de lippen niet te vaak te likken. Wel is het goed om voldoende te drinken.
In feite zijn de lippen een goede graadmeter voor de hoeveelheid vocht die een mens tot zich neemt.
Wanneer men niet voldoende drinkt, zijn de lippen gevoeliger voor uitdroging.
Bron: lijfengezondheid.nl