Feitjes over magnesium

In de huidige moderne dieetvormen ontbreekt de nodige hoeveelheid aan magnesium in het voedsel. Net als andere vitaminen en mineralen is het noodzaak hier voldoende van binnen te krijgen, anders krijg je last van bepaalde symptomen.

Magnesium is heel belangrijk voor de hersen-biochemie, hart- en spierfuncties, calciumabsorptie en andere verwante mechanismen in het lichaam. Zodra je hier een tekort van krijgt, heb je een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nodig om deze tekorten aan te vullen.

De vier belangrijkste klachten/aandoeningen, die voorkomen uit een tekort aan magnesium zijn:

Gehoorverlies en oorsuizen

In een studie is aangetoond dat als je in een omgeving werkt waar je blootstaat aan constante harde geluiden, magnesium ervoor zorgt deze belasting te minimaliseren en voorkomt dat er gehoorschade in het slakkenhuis ontstaat. Het is heel erg belangrijk voor diegenen onder ons die een baan hebben in een omgeving waar harde geluiden voorkomen, zoals op luchthavens, bij rockconcerten en banen met luide industriële apparatuur.

Naast het risico van gehoorverlies, kan er ook oorsuizen optreden. Stel je voor dat je de hele dag een constant piepgeluid hoort, zonder de mogelijkheid dit te stoppen. Gelukkig is er door wetenschappers van de Mayo Clinic in Arizona een nieuw supplement op de markt gebracht van 532 mg magnesium. Dit supplement is, gedurende 3 maanden, aan 26 patiënten gegeven die last hadden van oorsuizingen (tinnitus). Inname van dit supplement toonde aan dat er een significante daling van de aandoening was.

Depressie

De meest voorkomende, maar één van de belangrijkste symptomen van een tekort aan magnesium, is depressie. Artsen schrijven al jaren een magnesiumsulfaat voor aan patiënten met een depressie.In een studie in een psychiatrisch ziekenhuis in Kroatië werden bloedmonsters onderzocht op magnesium-concentratie van 79 depressieve patiënten. De studie wees uit dat zij een significant tekort aan magnesium hadden.

Hartritmestoornissen

Volgens artsen in het Henry Lage Heart Center in Hartford Hospital, Connecticut, is een groot percentage van patiënten met hartritmestoornissen onderzocht en die hebben een magnesiumtekort. Dit is ook de reden waarom magnesium vaak gebruikt wordt bij de behandeling van patiënten met deze aandoening .

Nierstenen

Veel mensen geloven dat nierstenen gerelateerd zijn aan een teveel van calcium in het lichaam. Bewezen is dat nierstenen het resultaat van een laag magnesiumgehalte zijn. Magnesium werkt als een niersteenremmer, interfereren met de binding van calcium en oxalaat. Maar er is een catch, er moet voldoende magnesium in het lichaam aanwezig zijn om dit te doen. Als je ooit nierstenen hebt gehad, zorg er dan voor dat je voldoende donkergroene bladgroente eet of een magnesium supplement .

Als je één van bovenstaande aandoeningen of symptomen hebt, vraag dan aan je huisarts of magnesium hierbij kan helpen.

Bron: National Institute of Health

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiënten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40