Daar lig je dan, wat te laat in bed, bekaf en je wilt slapen. Het is een zomerse avond, eind juni en je slaapkamer is nét iets te warm.
Je ligt te zweten onder je lakentje en je kussen is klam. Buiten koelt het al wat af, binnen zit een mug.
Als dit je al als horror in de oren klinkt, maak dan je borst maar nat voor de komende zomer. Want de eerste generatie muggen komt dit jaar eerder dan voorgaande jaren. Eind deze week begint de ellende, voorspellen wetenschappers. Omdat het dit jaar al vroeg warm was, kwam de mug ook al vroeg uit zijn winterrust. Dus zijn nu de eerste eitjes al gelegd.
Muggenvallen
Om te weten hoeveel muggen er in Nederland zijn en welke soorten dat zijn, gaat de muggenafdeling van de Wageningen Universiteit vallen neerzetten. Dat apparaatje stoot warme, vochtige lucht en CO2 uit. Het bootst de menselijke uitademing na, want daar komen de muggen op af. Als de steekmug nét iets te dichtbij het apparaat komt, wordt het insectje naar binnen gezogen.
Muggenplaag?
Die muggenvallen worden binnenkort al aangezet, om de muggenontwikkeling in Nederland, maar ook in de rest van Europa, te kunnen monitoren. En de eerste muggen zijn al opgezogen door de valletjes van de WU.
Hoe het de rest van de zomer gaat, is nog moeilijk te zeggen. Dat hangt af van het weer, legt Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit uit. 'Bij warm weer hebben muggen tijd om meer voort te planten, omdat ze al vroeg begonnen zijn. Bij extreme droogte drogen watertjes op en stort de toename van muggen in. Bij een zomer met veel regen en een lage temperatuur stijgt het aantal muggen ook niet zo.'
Hoe ben je hem voor?
Stel je gaat naar Lowlands met je tentje of kampeert in een luxe familietent op een Franse camping óf je wil gewoon rustig slapen in je eigen slaapkamer. Wat kun je dan doen om zo'n mug voor te zijn?
Het begint al buiten, in je tuin om precies te zijn. Regentonnen zijn ideaal voor muggen: ze leggen de perfecte eitjes in stilstaand water. Dus geldt voor bakjes en bloemenvazen met een laagje water: weg ermee. Als daar eitjes in gelegd zijn en het is een paar dagen later mooi weer: hup, nieuwe muggen op steenworp afstand.
De kenner aan het woord
Een muggenexpert legde een en ander uit aan collega Anic van Damme: Leuk en aardig, dat monitoren van het aantal muggen, maar waarschijnlijk maak jij je meer druk over die mug op 't plafond van je slaapkamer.
We vroegen muggenexpert Koenraadt wat te doen tegen 't gezoem.
Is er een paardenmiddel tegen muggen?
'Nee, hét middel tegen de steekmug is nog niet uitgevonden. Wat je dan wel kunt doen? Als ik ga slapen, check ik voor ik m'n bed instap mijn kamer. Dan kan ik een eventuele mug met fysieke kracht wegwerken (platslaan!).
En dan is er altijd nog de good-old klamboe. Die werkt het best. Mocht je die nu niet hebben, smeer jezelf dan in met DEET, want dat werkt voor een aantal uur prima.
Waar komen muggen dan precies op af?
'Je hoort mensen wel eens zeggen: licht uit, anders zien de muggen dat je er bent. Daar klopt niets van.
Muggen komen niet af op licht, dat is wetenschappelijk bewezen. Muggen komen af op je lichaamsgeur. En de lucht die je uitademt helpt ze ook.
Muggen ruiken de CO2. Zo beseffen de beestjes dat er een levend wezen in de buurt is. Ze vliegen erop af en als ze dichtbij zijn, op enkele centimeters, is er de geur van de bacteriën die aanwijst waar je bent. En op het allerlaatst gebruiken ze je lichaamswarmte om te landen. Daarna is het prikken geblazen, op zoek naar een haar- of bloedvat.'
Welke geurtjes van mijn lichaam trekken muggen aan?
'We gaan er in de wetenschap vanuit dat het menselijk lichaam zo'n 300 tot 350 verschillende geuren uitstoot. Bacteriën op je huid en in je vet bijvoorbeeld, die zorgen voor bepaalde chemische reacties, waar geuren bij vrijkomen. En dan is er nog oud zweet. Als je daar naar ruikt, vinden muggen dat lekker.'
Er zijn tal van die fabeltjes over muggen, wat moet ik daarvan geloven?
"Wat ik net al zei: je hoeft echt je licht niet snel uit te doen uit angst voor muggen, daar komen muggen niet op af. En die apparaatjes die een ultrasone geluiden maken, werken ook niet. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Dat citroenkaarsje op je tafel werkt misschien wel een beetje tegen de muggen. Maar als je met zijn allen rond zo'n kaars zit, komt de mug uiteindelijk toch wel.'
'En o ja. Dat zoete bloed waar sommigen het over hebben, heeft ook niets te maken met een muggenbeet. Het is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat muggen bepaalde bloedgroepen lekkerder vinden.'
Bron: NOS / Jurjen