Vorige maand is er een studie uitgekomen waaruit blijkt dat te weinig nachtrust je vatbaarder kan maken voor ziekte.
Als je per nacht 5 uur of minder slaapt, loop je twee keer zoveel kans om verkouden te worden dan iemand die 7 uur of meer slaapt.
Omdat slaap zoveel voor je gezondheid kan betekenen, wil ik hier wat meer over vertellen.
Joop Zoetemelk, ooit wereldkampioen wielrennen, zei altijd: ‘De Tour de France win je in bed’. Deze uitspraak werd vorig jaar door wielrenners van de Rabo-ploeg zo serieus genomen, dat ze tijdens de Tour in hun eigen bed hebben geslapen.
De hotelbedden laten vaak te wensen over, waardoor de nachtrust veelal ernstig verstoord raakt.
Een verstoorde nachtrust belemmert de sportprestaties in grote mate. Bij de Tour staan zulke grote belangen op het spel, dat het kennelijk de moeite waard is om je eigen bed naar het hotel mee te nemen.
Is dit vreemd?
Het klinkt misschien vreemd wat deze wielrenners doen, maar er zit wel wat in. Ik krijg regelmatig de vraag wat men kan doen om gezonder te worden. Er wordt dan vaak van mij verwacht dat ik een of ander pilletje aanbeveel of strenge dieetadviezen geef.
Als ik dan een recept uitschrijf om een uurtje eerder naar bed te gaan, is de verbazing groot. Ik was laatst in gesprek met een collega. We waren het erover eens dat goed slapen meestal meer effect heeft dan het eten van pilletjes, poeders of superfoods.
Toch willen we vaak liever een pilletje. Een pilletje is makkelijker dan een gewoonte te veranderen.
Gemak dient de mens?
Tijdens de slaap regenereert het lichaam zichzelf. Wat veel mensen niet weten is dat het lichaam zich juist tijdens de slaap ontdoet van gifstoffen. Wetenschappers hebben ontdekt dat het brein zich voornamelijk tijdens de slaap ontgift.
Dus als je eens een detoxkuur doet, zijn niet de groene sapjes het belangrijkst, maar de uren slaap. Stel dat je voor het slapengaan een paar wijntjes drinkt, dan kunnen je hersenen zich daarna minder goed ontgiften. Alcohol is een zware neurotoxine en het lichaam geeft er in de afbraak daarom de voorrang aan.
Als je alcohol drinkt, kun je dat maar beter rondom de maaltijd doen, zo ben je tegen de tijd dat je gaat slapen weer nuchter en kun je beter profiteren van je nachtrust.
Slaapproblemen
In Nederland kampt 30% van de mensen met serieuze slaapproblemen. Dit kan door veel factoren komen.
Eén van de oorzaken kan zijn dat het dag- en nachtritme is verstoord door kunstlicht.
Ook de beeldschermen van TV’s en digitale apparaten kunnen de hersenen op het verkeerde been zetten:
de hersenen denken door het licht dat het midden op de dag is. Goed slapen kan dus bevordert worden door in de avond een digitale detox te houden en niet achter een scherm te zitten.
Een andere reden kan zijn dat we veel stress hebben. Om de slaap te kunnen vatten, zullen we stress los moeten laten. Toch kunnen we blijven malen en lijkt het opzoeken van problemen bijna een verslaving.
Door de problematiek telkens voor de geest te halen, maken we stresshormonen zoals cortisol aan.
Dit verstoort het inslapen ernstig. Het klinkt misschien zweverig, maar mindfullness of meditatie kan wonderen verrichten.
Door deze technieken kun je meer afstand nemen van je gedachten, met een betere nachtrust als gevolg. Als je meer tips zoekt om beter te kunnen slapen, dan is dit artikel met tal van tips om beter te kunnen slapen zeker iets voor jou.
Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwen Academie heeft ook een tof E-book geschreven met tal van tips om beter te kunnen slapen.
Als je inslaapproblemen hebt, kun je baat hebben bij melatonine. Als je doorslaapproblemen hebt dan kan magnesium helpen. Een goede vorm is magnesiumcitraatpoeder. Ik gebruik zelf vaak voor het slapengaan magnesiumolie op mijn onderarmen.
Naast goed slapen, is het mijn advies om vaker te gaan wandelen. Wandelen zorgt er meestal voor dat stress wegvloeit en plaats maakt voor rust. Een mooie kans dus om een half uur voor het slapen een stukje te gaan wandelen. Ik doe dat zelf vaak. Het is ook een manier om voor het slapen nog wat meer zuurstof naar de cellen te brengen.
Lijkt je dit ook een goed idee of slaap je er liever nog een nachtje over?
Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl