Oma’s tips! (G+H)

Je hebt tegenwoordig overal wel schoonmaakmiddeltjes voor, maar vaak zitten daar een hoop chemische stoffen in.

Moeten we dat wel gebruiken of is er ook een natuurlijk product dat vroeger heel gangbaar en betaalbaar was, maar waar we nu niet meer aan denken door alle nieuwe en veel duurdere producten die er te koop zijn?

 

Over vlekken zijn al vele boeken volgeschreven. Soms hoor je hier en daar wel eens een tip over het verwijderen van een vlek, die je in geen enkel boek nog bent tegengekomen.

Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar van oma kunnen we nog veel leren. Niet alleen levenswijsheid, maar ook praktische huis-houdelijke tips.

Om de week kun je een aantal tips lezen en deze week zijn het tips over vlekken met de letters G en H.

Gasfornuis
Aangekoekte gasfornuispitten zijn in een mum schoon door ze een nacht te laten weken in een badje met een Steradenttablet. Dit geldt voor het stalen gedeelte. De emaille bovenkant maak je het beste schoon met groene zeep. Je kunt ze ook schoon krijgen door ze met autowas in te smeren en dit na enkele weken weer te herhalen.
 
Een andere manier is om de pitten en de rekjes in een vuilniszak te doen. Gooi daar een sponsje gedrenkt in veel amonia in.
De zak dichtdoen en een nachtje laten staan. Daarna een voor een eruit halen en je veegt het vuil er met een schuurspons zo af. Deze methode kun je beter niet binnenshuis doen. 
 
Glansvlekken in kleding
Doordrenk een persdoek in water en wring hem uit. Leg de vochtige persdoek bovenop de glansvlek en pers. Herhaal dit een aantal keren tot de plek bijna droog is. Gebruik een zachte borstel om de vleug weer in de stof te brengen.
 
Je kunt je kledingstuk ook even in de douche hangen en een laagje heet water in het bad doen of een paar emmers met heet water neerzetten. Door de stoom gaan ze bijna helemaal weg. Daarna nog even zachtjes opwrijven met een nieuwe schone spons en er is niks meer van te zien.
 
Goud oppoetsen
Gouden sieraden kun je schoonmaken door ze in het water te leggen met een bruistablet, die ze gebruiken om een kunstgebit te reinigen.
 
Wat ook helpt is een schoolbordkrijtje fijnmaken tot het poeder is. Doe er dan een paar druppels water bij tot het een dikke brij is. Pak een schone doek en wrijf het goed in. Met een nieuwe schone doek opwrijven en zelfs de kleine krasjes zijn eruit.
Deze manier werkt tevens voor zilver en koper.
 
Een andere manier is om je sieraden in een bakje warm water met amoniak te leggen. Laat de sieraden enige uren weken en borstel ze daarna met een oude tandenborstel schoon. Let op: dit kan alleen bij sieraden zonder stenen, dus enkel goud.
 
Grauwe was
Grauwe was of moeilijke vlekken in de was? Voeg een paar lepels soda toe aan de was en de vlekken verdwijnen. Af en toe op 60 graden wassen of hoger (afhankelijk of het bont of witte was betreft) voorkomt een grijze waas op handdoeken en theedoeken.
 
Het helpt ook vaak om de was in de zon te laten drogen. De zon bleekt je was, maar dan moet hij natuurlijk wel schijnen en dat is in dit land maar zelden helaas.
 
Haarverf
Zit er wat haarverf op je wastafel? Met wat tandpasta gaat het er zo vanaf! Heb je haarverf op je kleding gekregen? Spuit er dan wat haarlak op en was het daarna in de wasmachine. De vlekken verdwijnen gegarandeerd.

Haren verwijderen
Haren en stof kun je gemakkelijk verwijderen door er met een rubbere handschoen overheen te wrijven en daarna te stofzuigen. Je kunt ook met een trekker over de bank of kleed gaan. De haren blijven door statische elektriciteit aan de trekker plakken. Een derde manier is om een rol brede tape te kopen en deze op het met haren zittende oppervlak te drukken.
Alle haren blijven hier dan op plakken.
 
Houtwerk
Wil je houtwerk ontdoen van tapijtlijm, (nicotine)aanslag, vieze vlekken e.d.? Neem dan eens St Marc, een product op basis van dennehars en verkrijgbaar in de doehetzelf zaakl. Goed spul, veilig en je hoeft geen milieu belastende middelen te gebruiken.
 
Je kunt ook deodorant op de vlek spuiten en met een handoek schoonwrijven. Indien noodzakelijk, meerdere keren herhalen.
 
 
 
 
FemNa40