Op 13 mei organiseert WOMEN Inc. in samenwerking met UMC Utrecht de talkshow 'Overgang (h)erkend'. We willen jullie van harte uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn en het bericht over de talkshow verder te verspreiden.
Deze talkshow gaat over de overgang en alles wat daarbij komt kijken en wordt gepresenteerd door Catherine Keyl. Wat moet jij als vrouw weten?
En wat moet je als arts weten om vrouwen goed te kunnen helpen?
Kennis uitwisselen
Ervaringsdeskundigen en experts, waaronder prof.dr. Bart Fauser (hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde), dr. Jeanine Roeters van Lennep (Internist vasculaire geneeskunde, Erasmus Medisch Centrum), Loes Meijer (huisarts), Astrid Kremers (seksuoloog), Catherine van Heest (Care for Women) en Saron Petronilia (auteur 'Alles wat je moet weten over de overgang') gaan met elkaar in gesprek om ervaringen en kennis uit te wisselen. Kennis die cruciaal is voor de goede gezondheid van vrouwen.
Waarom moet iedere vrouw hierbij aanwezig zijn?
Vrouwen worden gemiddeld maar liefst 83 jaar, maar brengen daarvan slechts 63 jaar in goede gezondheid door (klik hier om te lezen hoe dit bij mannen zit). Dit komt mede doordat vrouwen gemiddeld op hun 51e in de overgang komen. Maar liefst 1,6 miljoen vrouwen in Nederland zitten in de overgang en 76% van hen heeft er ook last van, maar toch is het niet een onderwerp dat vrouwen graag bespreken. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, want vrouwen (maar soms ook artsen) weten er nog veel te weinig vanaf.
Campagne Genderspecifieke Zorg
De talkshow maakt onderdeel uit van de campagne rond genderspecifieke zorg. WOMEN Inc. vraagt al enkele jaren aandacht voor het feit dat de gezondheidszorg vrouwen niet goed bedient. Het mannelijk lichaam is over het algemeen de norm bij onderzoek en behandeling van patiënten. Veel geneesmiddelen en behandelmethodes zijn vooral op blanke mannen of mannelijke proefdieren getest, waardoor vrouwen onverwachte bijwerkingen kunnen krijgen. Ook is hierdoor minder bekend over de vrouwspecifieke symptomen van ziektes en aandoeningen die zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, waardoor deze niet (vroegtijdig) worden herkend.
Vrouwspecifieke gezondheidsproblemen
Een gevolg hiervan is dat gezondheidsproblemen die alleen bij vrouwen voorkomen minder worden erkend en ook minder worden behandeld. Dit geldt ook voor de overgang. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor gekomen en zijn er ziekenhuizen en klinieken die goede zorg bieden aan vrouwen met overgangsklachten. Maar er valt nog veel te winnen. Vaak genoeg worden symptomen van de overgang niet herkend of worden aandoeningen juist niet serieus genomen en te makkelijk weggewuifd als 'slechts' overgangsklachten.
Wat gaat WOMEN Inc. hieraan doen?
WOMEN Inc. heeft de Alliantie Gender & Gezondheid opgericht; een samenwerkingsverband van relevante stakeholders, waaronder beleidsmakers, medisch specialisten, klinisch psychologen, GGZ-deskundigen, zorgverzekeraars, kennisinstituten, vrouwenorganisaties, docenten en wetenschappers. Samen vragen wij aandacht voor genderspecifieke zorg, brengen we onderzoek in kaart en stimuleren we het doen van meer onderzoek naar verschillen tussen mannen en vrouwen, en gaan we zorgen dat deze kennis in het onderwijs en de dagelijkse behandelpraktijk wordt geïmplementeerd. Met talkshows proberen we er voor te zorgen dat steeds meer mensen weten dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg er toen doen en moeten worden erkend.
Praktische details:
Wanneer? 13 mei 2014
Hoe laat? 19:30-21:00 uur (inloop en informatiemarkt vanaf 19:00 uur)
Waar? UMC Utrecht, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht (blauwe collegezaal)
Aanmelden: umcutrecht.nl/subsite/publiekslezingen/Inschrijven
Meer informatie: womeninc.nl/event/talkshow-overgang-herkend
Weet wat je waard bent! Sluit je aan! www.womeninc.nl. Heel graag tot ziens op 13 mei!