Slaap je beter of slechter met een slaapmutsje?

Alcohol en slaap. Veel mensen is het wel eens overkomen.

Je hebt wat gedronken en valt als een blok in slaap. Sterker nog, wellicht kun je amper je ogen openhouden tijdens het drinken van een wijntje.

Het lijkt er dus op dat alcohol een goede invloed heeft op de slaap. Maar is dat wel zo? Hoe zit de vork daadwerkelijk in de steel?

 

 

Het slaapmutsje

Het is een oud begrip: het slaapmutsje. Vroeger werd een glaasje alcohol als een effectief slaapmiddel gezien. Het klopt dat mensen vaak snel in slaap vallen na een aantal glazen wijn.

Soms zijn ze zelfs enorm moeilijk wakker te krijgen. Deze lange diepe slaap gaat vaak ten koste van de REM-slaap. Deze droomslaap is echter net zo belangrijk als de diepe slaap.

De slaapcyclus

Onze slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapcycli. Deze duren ieder zo’n 90 minuten.

  • De eerste slaapfase is erg licht.
  • De tweede slaapfase is al iets dieper.
  • De derde fase vormt de diepe slaap.
  • Vervolgens komen we in de REM-slaap.


Het belang van de REM-slaap

Tijdens de REM-slaap nemen onze hartslag, hersenactiviteit, ademhaling en oogbewegingen toe en onze spieren verslappen en zijn zo goed als verlamd. In deze fase tijdens onze slaap verwerken we informatie en emoties van die dag.

Deze fase is erg belangrijk voor onze ontwikkeling. Een verstoorde of verkorte remslaap kan zorgen voor een verminderde concentratie en kan een nadelig effect hebben op ons geheugen en motorische vaardigheden.

Na de REM- slaap worden we een beetje wakker. Dit kan bewust of onbewust gebeuren. Vervolgens begint de slaapcyclus opnieuw.

Conclusie

Het slaapmutsje kan dus wel helpen in slaap te vallen, maar het verstoort de REM-slaap. Met name in het tweede deel van de nacht merk je dit nadelige effect.

De REM-slaap wordt elke slaapcyclus langer. Wanneer de REM- slaap dus korter wordt door een slaapmutsje kun je de volgende dag last hebben van vermoeidheid. Ook kan het voorkomen dat je last hebt van concentratieproblemen.

Regelmatig alcohol drinken voor het slapen, kan zelfs leiden tot chronisch slaaptekort. Ook snurken, slaapapneu en slaapwandelen komen vaker voor wanneer er alcohol wordt genuttigd voor het slapen gaan.

Wellicht is het dus verstandig voortaan het slaapmutsje achterwege te laten en voor alternatieven te kiezen om een goede nachtrust te genieten. Je zult zien dat slapen een stuk gemakkelijk wordt.

  • Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ontspannen bent voor het slapen gaan. Yoga kan je wellicht helpen.
  • Vermijd koffie of andere cafeïne houdende producten.
  • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving.
  • Zorg voor goede verduistering. Is je slaapkamer te licht? Of lig je wakker op vakantie, doordat er geen verduisterende gordijnen zijn? Dan is een zijden slaapmasker ideaal. Je lichaam maakt melatonine alleen aan als het donker is. Van melatonine word je lekker slaperig.
  • Een uur voordat je gaat slapen niet meer op je smartphone, computer of tablet! Moeilijk he? Dat zogenaamde blauwe licht houdt de hersens erg wakker, waardoor in slaap vallen een stuk lastiger wordt.


Neem jij wel eens een slaapmutsje voor het slapen gaan? Weet jij nog alternatieven om beter te kunnen slapen? Laat het ons weten!

Bron

Gerelateerde artikelen

Een slecht bed is killing

Door:

Wil je goed slapen en uitgerust wakker worden dan is een goed bed een goede investering in je gezondheid. Een bed moet goede ondersteuning geven en zorgdragen voor een optimale nachtrust.

Lees verder

FemNa40