Sprankelend en krachtig in het leven

Overkomt het jou ook dat je eerder met u aangesproken wordt dan vroeger? Dat is soms schrikken.

Je staat immers krachtig en sprankelend in het leven. Jongeren zien dit anders.

Er verandert veel, je lichaam, je gemoedstoestand, zeker als je de 45 voorbij bent.

Op naar die nieuwe periode in je leven. 

 

Eierstokken uitgeput

De overgang is een normale en natuurlijke fase in het leven van een vrouw die leidt tot het einde van je vruchtbaarheid. Je voorraad follikels met eicellen in de eierstokken raakt uitgeput. Je menstruatiecyclus komt hortend en stotend tot stilstand. Je lichaam zoekt een nieuwe balans in je hormoonhuishouding.

Dat duurt gemiddeld zo’n twee tot twaalf jaar, gaat gepaard met fysieke veranderingen en heet met een chique woord: climacterium.

1,5 miljoen

Het grootste deel van de vrouwen in Nederland beleeft de overgang tussen haar achtenveertigste en zesenvijftigste. Op dit moment zijn er naar schatting tussen de 1,3 en 1,5 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang.

Levensstijl

Vrouwen reageren verschillend op de overgang. Je vitaliteit en je levensstijl zijn van grote invloed maar ook je genen spelen een belangrijke rol. Misschien zijn jouw overgangsverschijnselen dezelfde als die van je moeder, maar net zo gemakkelijk ook niet.

Hoe je de overgang ervaart hangt ook af van je opvattingen: Wat verwacht je van het leven? Hoe zie jij je rol als vrouw? Zie je de overgang als een fatale fase die het einde van je jeugdigheid en moederschap markeert?
Of is die de opmars naar een tweede jeugd? Ook culturele aspecten zijn hierbij van belang.

Levensverwachting

Als vrouw van in de veertig of ouder heb je een flinke dosis levenservaring en kennis van je eigen lichaam. Onbetaalbaar. Je verschijnt met waardevolle bagage aan de start van deze reis.

Aangezien vrouwen een levensverwachting van tachtig jaar en ouder hebben, is dat niet minder dan heugelijk nieuws. Je kansen op een levensfase waarin jij zelf de scepter zwaait over de invulling en beleving ervan zijn daarmee radicaal toegenomen.

Perimenopauze

De symptomen van de overgang zijn te danken aan het veranderende evenwicht in je hormoonhuishouding. Het begin van de overgang die ook wel perimenopauze (de periode rondom de menopauze) wordt genoemd,
is voor veel vrouwen een ongewis moment. Tenzij je eierstokken zijn verwijderd. Vrouwen zonder eierstokken gaan onmiddellijk in de overgang.

Pre-menopauze

De overgang begint in elk geval met een opmars naar de menopauze. Ook wel de pre-menopauze genoemd.
De menopauze is echter pas achteraf vast te stellen. Als je een jaar lang niet hebt gemenstrueerd, kun je zeggen: ik ben de menopauze voorbij. Er zijn echter vrouwen die een jaar na dato alsnog worden ‘verrast’ door een flinke bloeding.

Voorspellen

In het voorjaar van 2011 meldden onderzoekers van het UMC (het academisch ziekenhuis bij de Universiteit Utrecht) de start van de menopauze beter te kunnen voorspellen aan de hand van de hoeveelheid van een bepaald hormoon in het bloed.

Minder vruchtbaar

Voorafgaand aan de menopauze zijn vrouwen niet meer vruchtbaar terwijl we nog wel menstrueren. In de periode daar weer aan voorafgaand zijn we ‘minder vruchtbaar’. De mate waarin de eierstokken uitgeput raken, is echter individueel heel verschillend.

De ene vrouw van 35 jaar heeft relatief veel eitjes en is normaal vruchtbaar. Zij zal naar verwachting laat in de overgang komen. Bij de andere vrouw van 35 jaar kunnen de eierstokken al bijna zijn uitgeput. Zij zit dichter bij de overgang.

Anti-Müllerian Hormoon

Maar hoe stel je die voorraad vast? Die kan helaas niet eenvoudig worden gemeten. Daarvoor moet een eierstok worden verwijderd en vervolgens opengesneden. De concentratie van het Anti-Müllerian Hormone (AMH) in het bloed, geproduceerd door de eicellen, blijkt een betrouwbare factor te zijn. Hoe meer AMH in het bloed, hoe meer eitjes, des te later klopt de overgang op jouw deur. 

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40