Holmes en Rahe waren twee psychiaters die samen in de jaren 60 en 70 een schaal ontwikkelden waarop de stressvolle gebeurtenissen in iemands leven werden getoond.
De ene gebeurtenis heeft meer impact dan de andere. En een stapel van stressvolle gebeurtenissen maakt dat iemand ziek kan worden.
Door te bekijken welke gebeurtenissen het afgelopen jaar in jouw leven zijn voorgevallen en de score bij elkaar op te tellen, kun je zien hoe groot de kans is dat je een ziekte of depressie kunt ontwikkelen.
Onderaan dit bericht staat de hele schaal vermeld. Bij een opgetelde waarde van 300 of meer is de kans heel groot dat je ziek wordt. Onder de 150 valt het mee en is de stress voor de meeste mensen hanteerbaar.
Wat doet een lach met je?
Door te lachen maak je niet alleen endorfine, het pijnstillende en plezierverhogende hormoon aan, maar je reduceert ook de aanmaak van stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol in je lijf. Deze hulpjes in de vecht- en vluchtmodus worden een vijand als je lijf verder in rust is.
Natuurlijk valt er helemaal niets te lachen als je gaat scheiden of als je ontslagen wordt. Maar om te voorkomen dat de stress je om de oren slaat, is het handig om het toch te doen. Lachyoga helpt daarbij. Daar lach je als oefening, zelfs als je er helemaal niets van meent.
Door te lachen om ergernissen, problemen of erger verlaag je de stress die daarmee verbonden is, je relativeert gemakkelijker en je lijf kan zich sneller herstellen. Ook als je doet alsof dan heeft je lichaam dat niet door.
Je maakt nog steeds endorfine aan en de hoeveelheid stresshormonen verlagen.
Tijdens workshops oefenen we dit door te lachen om onze ergernissen. Vertel aan iemand waar je je aan ergert bijvoorbeeld dat de buren altijd hun auto op jouw plekje parkeren en lach dan allemaal hartelijk. Laatst zei iemand tegen me dat dit de beste oefening was die we gedaan hadden. Het relativeert en het probleem is zo groot nog niet.
Of luister naar het lied van Brigitte Kaandorp: 'ik heb een heel zwaar leven'. Humor om te relativeren.
'Moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk…'