Suiker maakt je ziek. Daar, ik heb het gezegd.
Dit is een blog dat je waarschijnlijk liever niet leest, maar wel zou moeten lezen.
En denk erom: don’t shoot the messenger.
Cold turkey
Ikzelf stopte ongeveer twee jaar geleden met het eten van suiker, cold turkey. Ik was al een half jaar doodziek vanwege ernstige reumaklachten en niets wat de dokter probeerde, zette tot dan toe enige zoden aan de dijk. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en kwam ik terecht bij een ayurvedisch arts die me
(onder andere) een dieet gaf om van een ernstige candida-infectie af te komen, de vele gifstoffen in mijn systeem aan te pakken en de ontstekingen in mijn lijf terug te dringen.
Geen suiker dus. Geen probleem, dacht ik. Zoals heel veel mensen om mij heen meende ik helemaal niet zoveel suiker te gebruiken. Geen suiker in de thee, geen suiker in de koffie, bijna nooit frisdrank en matig met snoep en koek. Well ladies and gentlemen: think again!
Eenmaal in de supermarkt stond ik minutenlang naar verpakkingen te turen, de ene na de andere ingre-diëntenlijst doorspittend. En wat zie ik tot mijn ontsteltenis? Overal zit suiker in! Ik denk serieus dat driekwart van de gemiddelde supermarkt LEEG zou zijn als je alle producten met toegevoegde suikers weg zou laten. Even een kleine greep uit het assortiment:
broodjes – bouillonblokken – knakworsten – sojamelk – yoghurt – ketchup – mayonaise – tortillawraps – crackers – muesli – soep – paneermeel – pannenkoekenmix – broodmix – afbakbrood – vruchtendranken – sojasaus – slasaus – kruidenboter – paté – pesto – magnetronmaaltijden – kant-en-klaar sauzen – brood van de supermarkt
Jaarconsumptie
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is alles in een pakje, zakje of bakje verdacht, zeer verdacht. En ja, ook bijna alle baby- en kinderproducten vanaf 12 maanden bevatten toegevoegde suikers. Ik heb getallen voorbij horen komen van 40 kilo. Veertig kilo wat? Veertig kilo suiker die we per jaar onbewust binnenkrijgen.
En dat is dus los van de frisdrank, koekjes, snoep en suikerklontjes in de koffie. Even ter vergelijk: de oermens nuttigde zo’n 2 kilo suiker per jaar, halverwege de negentiende eeuw was dat 5 kilo en tegenwoordig zitten we op de 70 kilo per persoon per jaar.
Soorten suiker
Elk mens heeft suiker (glucose) nodig. Glucose is voeding voor onze hersenen, zonder gaan we gewoon dood. De overkoepelende naam voor suikers is koolhydraten en zoals we allemaal weten leveren die onze energie. Koolhydraten zijn dus onmisbaar in onze voeding, maar er zijn verschillende varianten die elk een andere uitwerking op ons lichaam hebben.
Op het moment dat we suiker tot ons nemen, schiet onze bloedsuikerspiegel omhoog en gaat ons lijf insuline aanmaken om deze weer snel omlaag te brengen. Hoe extremer deze pieken en dalen, hoe slechter voor ons lichaam. Vooral enkelvoudige, snelle suikers zorgen voor hoge pieken en dus diepe dalen (dit is de categorie snoep en koek).
Een gevolg van deze achtbaan is dat je na suikerinname een zogenoemde suikerdip krijgt, je kunt je moe, slap en hongerig voelen (waardoor je weer gaat eten enz. enz.). Een ander nadeel van deze soort suiker is dat het ontdaan is van alle vitamines en mineralen. Wanneer je deze suiker eet, worden deze uit je botten onttrokken waardoor op den duur botontkalking kan ontstaan.
En last but not least, het is verslavend. Daar kan ik persoonlijk over meepraten. Cold turkey van de suiker af is geen sinecure. Vier dagen lang voelde ik me een vaatdoek Kun je nagaan voor iemand die zich al slecht voelde!
Ik stond op met slaap en ik ging naar bed met slaap. Zelden ben ik zo moe geweest. Andere afkickverschijnselen die bekend zijn na een suikerstop: trillen, zweten, stress en hoofdpijn.
Enkel en tweevoudige suikers
Naast de enkelvoudige suikers zijn er ook tweevoudige suikers, denk aan fructose in fruit. Deze brengen iets minder heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel teweeg, mede omdat ze vergezeld gaan van onder andere vezels. De meervoudige suikers vinden we in bijvoorbeeld zetmeel en granen (bijvoorbeeld havermout of volkorenbrood).
Op de zogenaamde glycemische index (een voorbeeld op www.ahealthylife.nl) wordt aangegeven hoeveel invloed een product heeft op de suikerspiegel, hoe lager hoe beter. Patentbloem (witte pasta, wit brood,
witte rijst) en aardappelen staan hier dus ook op (net als melk) en leveren bakken met enkelvoudige suikers.
Gevolgen van suiker
Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de gevolgen van ons huidige suikergebruik en de uitkomsten zijn niet mals. We wisten natuurlijk al dat je er dik van wordt en gaatjes van in je tanden krijgt, maar onderzoek toont ook aan dat het de werking van je immuunsysteem ernstig schaadt.
Doordat het loopt te kloten in je darmen (pardon my French) ondermijnt het je algehele gezondheid en krijgen allerlei kwalen en ziekten vrij spel. En dan hebben we natuurlijk nog de kankertroef, kankercellen blijken te leven op glucose (niet voor niets meet een PET-scan de gebieden in het lichaam die het meest glucose gebruiken).
Wanneer ons lichaam insuline aanmaakt komt er tegelijkertijd ook IGF vrij, een stof die celgroei stimuleert. Bovendien stimuleren beide stoffen ontstekingsfactoren, die weer als meststof fungeren voor heel veel ellende, waaronder kanker.
In meerdere onderzoeken is aangetoond dat een verhoogd IGF/insulinegehalte de kans op verschillende soorten kanker (waaronder borstkanker (7x) en prostaatkanker (9x)) aanzienlijk verhoogt (zie Dr. David, hoofdstuk 6). Veel onderzoekers zijn inmiddels van mening dat de explosie van kankergevallen in onze tijd onder andere veroorzaakt wordt door de vele suikers die we eten (ook een te hoge inname van Omega 6 wordt als oorzaak gezien, zie hier mijn blog daarover).
En dan hebben we het nog niet eens over de wildgroei aan allerhande auto-immuunziekten, ontstekings-gerelateerde ellende en de alledaagse huis-tuin-en-keuken kwaaltjes.
Keerzijde
Na mijn vier dagen van extreme moeheid kwam de keerzijde van de medaille, gelukkig. Voor het eerst in mijn leven stond ik ‘s ochtends zonder problemen op. Manlief moest even dubbelchecken of zijn vrouw niet stiekem vervangen was door een geoptimaliseerde cloon van zichzelf. Maar neen.
Ook de heftige netelroos en schimmelinfectie die mij regelmatig plaagden, bleven weg, ik had minder last van mijn menstruatie en meer energie.
Bovendien heb ik inmiddels een veel verfijndere smaak, ik proef nu veel beter en geniet meer van bepaalde producten dan voorheen, mijn huid is niet langer droog en ik heb geen puistjes meer. En ja, ook de ontstekingen werden minder en zijn uiteindelijk helemaal verdwenen, al weet ik niet of dat geheel en alleen aan mijn nieuwe dieet te danken is.
Even wat kwalen die door suiker veroorzaakt kunnen worden op een rij:
acne – hoofdpijn – migraine – schimmelinfectie – vermoeidheid – slapeloosheid – overgewicht – eczeem – darmproblemen – slechte concentratie – hyperactiviteit – ontstekingen – verkoudheid – diabetes 2
Voor een nog veel langere en schokkende lijst (met verwijzingen) kun je kijken op www.ahealthylife.nl
Wat laat je staan
Eerlijk is eerlijk, het is echt lastig om helemaal om te schakelen en als je geen acute reden of ijzersterke wil hebt, zou ik het dan ook vooral stap voor stap aanpakken. Begin gewoon eens met het lezen van verpakkingen en let op toegevoegde suikers. Kijk naar de ingrediëntenlijst, niet de lijst met voedingswaarden (bijna overal zitten namelijk koolhydraten in dus dat kan misleidend zijn).
Bouw je suikergebruik in koffie/thee af, zoek naar alternatieven voor frisdrank en vruchtensappen die geen toegevoegde suikers bevatten en hetzelfde geldt voor andere producten. De supermarkt biedt lang niet altijd uitkomst, maar de natuurwinkel vaak wel. Vuistregel is ‘hoe minder bewerkt hoe beter’, dat geldt voor alles.
Hoe verser en biologischer hoe beter.
Zelf maken is vaak veel gezonder dan voorverpakt koken. Vervang witmeel door bruin/volkorenmeel, witte rijst door zilvervlies of basmati. Ja dat is even wennen, maar het lukt. Gebruik minder brood, maisproducten en aardappelen. En helaas, alcohol = suiker. Hier een overzicht van de verschillende gedaanten waarin suiker op de ingrediëntenlijst verschijnt:
Wat doe je wel
Allereerst hou je de 80-20 regel aan, zo houd ik het tenminste vol. Tachtig procent van de tijd houd je je aan je regels, twintig procent van de tijd mag je een beetje buiten de lijntjes werken. Als je, net als ik, van zo nu en dan een koekje of een taartje houdt, ga je op zoek naar verrukkelijke recepten zonder suiker, echt het internet staat er bol van.
Zie mijn Stuff I like-pagina voor websites. Bij de boekhandel liggen inmiddels ook talloze boeken over een suikervrij bestaan. Je kunt ook een gratis ‘Ik eet suikervrij’-cursus volgen via ikeetsuikervrij.nl (ook recepten en een lijst met suikervrije producten in de supermakrt). En natuurlijk kun je suikervervangers gebruiken,
mijn favorieten zijn: kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en honing (bekijk bijvoorbeeld hier welke hoeveelheden je gebruikt).
Deze bevatten allemaal suiker, maar laten je bloedsuikerspiegel minder omhoog gaan. Waar helemaal geen suiker (en geen calorieën) in zit is stevia. Kies ook hier voor de meest onbewerkte variant en dat zijn (biologische) druppels. Vanille is ook een heerlijke zoetstof, recht uit een vanilleboon geschraapt,
in poedervorm of in concentraat (geen vanillesuiker!). Aspertaam, wat in light-producten zit, is erg omstreden en ik blijf er uit de buurt. En ga je voor de good old cold turkey-style, met drie weken ben je clean.
Dit is wat ik in de afgelopen twee jaar bij elkaar gesprokkeld heb aan kennis omtrent suiker en ik heb geprobeerd alles zo goed mogelijk te checken en te interpreteren. Voor mij helpt het in ieder geval, ik heb al veel anderen gesproken die er ontzettend veel baat bij hebben en ook mijn gezin is inmiddels om (manlief), mist het niet (zoonlief) of bouwt morrelend af (vaders).
Dusssss….join the club & feel better!
PS ‘Als het zo slecht voor ons was dan zouden ze het heus niet overal indoen’. Ken je hem? Even deze aflevering van Zembla kijken, over de suikerpolitiek.