Heb je last van huiduitslag, hoofdpijn, slapeloosheid of hartkloppingen?
Het is vaak niet te traceren waar deze klachten vandaan komen, maar drink je wel eens een glas rode wijn?
Dit zou best wel eens de oorzaak kunnen zijn, want in ieder glas wijn zit sulfiet. Het is afhankelijk van de bereidingsmethode/keurmerk die de wijnboer hanteert.
Aangezien wijn ook sulfiet creëert tijdens het bereidingsproces, kan de hoeveelheid sulfiet in meer of mindere mate aanwezig zijn. Feit is dat het er altijd in zit.
Wat is sulfiet?
Sulfiet is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten zwavelverbindingen. Ze worden ook wel met E220-228, E150b&d of E163 aangeduid op levensmiddelverpakkingen.
Sulfiet wordt gebruikt om de wijn goed te houden, dus als conserveringsmiddel. Hiernaast wordt het gebruikt om de vergisting makkelijker te laten verlopen, de klaring van de wijn te versnellen en je kunt het gebruiken om bacteriën op de druiven te doden op het moment dat de druiven de wijnkelder binnenkomen.
Wat krijg ik van sulfiet?
Gelukkig kunnen de meeste mensen sulfiet makkelijk verwerken tot sulfaten in hun lever. Als dit lastiger gaat, kun je hier een reactie op krijgen zoals hoofdpijn/migraine, niezen/verstopte neus en huiduitslag of je krijgt bijvoorbeeld rode wangen als je een glas wijn drinkt, waardoor het lijkt alsof je stiekem de hele fles hebt verorberd.
Ik heb last van die klachten! En nu?
Als je last hebt van deze klachten na een glas wijn, is het verstandig om bij je dokter langs te gaan, zeker als het gaat om hartkloppingen. Je zou dan getest kunnen worden op sulfietintolerantie, waarna een diëtist je kan helpen om je dieet op te schonen.
Kan ik geen wijn meer drinken?
Als je sulfietintolerantie hebt, is het verstandig om voedingsmiddelen met sulfiet te mijden. Bij een aantal voedingsmiddelen is het dan ook verstandig om te gaan voor de biologische variant (omdat er hier minder of geen sulfiet in mag zitten), bijvoorbeeld voor suiker.
Je ziet daar trouwens de sulfiet niet op de verpakking staan, omdat het alleen als technische hulpstof is gebruikt en de restwaarde onder een bepaalde norm zit, maar die hoeveelheid telt wel op in je lichaam!
Sulfiet, liever niet?
Bij wijn kun je gaan voor sulfietarme wijnen (maar daar zit dus nog wel wat natuurlijk sulfiet in!), zoals de
Stellar organics range met ‘No sulphur added’ varianten. Maar je kunt er ook voor kiezen om Sulfree te gebruiken in je wijn.
Sulfree zet de vrije sulfieten in je wijnglas om naar sulfaten, zodat je zonder die vervelende symptomen weer van wijn kunt genieten.
Proost!
www.sulfree.nl Lijf en gezondheid