Wie is de hoofdveroorzaker van tandvleesproblemen?

In onze vorige arikelen hebben we laten zien dat bacteriën belangrijk zijn in ons dagelijks leven. 

Bacteriën zijn overal om ons heen en een leven zonder bacteriën is niet mogelijk.

Ook weten we nu dat bacteriën vaak in gemeenschappen aanwezig zijn.

 

Biofilm

Een speciale gemeenschap van bacteriën is de biofilm. In de meeste gevallen is er een status quo tussen lichaam en biofilm, maar soms kan het toch misgaan en word je ziek. Ook in de mond zijn er verschillende biofilms aanwezig. Voorbeelden zijn tongbeslag, tandplaque op de tand en de plaque tussen tand en tandvlees.
Deze laatste biofilm is de hoofdveroorzaker van gingivitis en parodontitis.

Gingivitis/Paradontis

Bij gingivitis gaat het tandvlees bloeden, zwelt het op en ziet het er rood uit. Gingivitis is goed te behandelen door tandarts en mondhygiënist. Als je onvoldoende aandacht schenkt aan gingivitis kan het overgaan in parodontitis. Bij parodontitis zie je naast roodheid, bloeding en zwelling ook botafbraak. Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen los gaan staan en kun je ze zelfs verliezen.

Hoe ontstaan deze aandoeningen?

Normaal gesproken is er een gezond evenwicht aanwezig tussen de bacteriën in de biofilm en je lichaam.
Je afweer zorgt ervoor dat de biofilm in toom gehouden wordt. Toch kan het soms misgaan. Bijvoorbeeld als je afweer niet meer in staat is om de biofilm in toom te houden.

Het gevolg is dat de aantallen bacteriën in de biofilm kunnen toenemen, waardoor de afweer nog verder onderdrukt wordt (suikerziekte, stress, chemotherapie, bestraling, ziektes). De vicieuze cirkel die ontstaat zal doorbroken moeten worden om de schade beperkt te houden.

Behandeling

Hoe langer het duurt voor er ingegrepen wordt, hoe meer blijvende schade zal ontstaan. De meest eenvoudige manier om deze cirkel te doorbreken is door het aantal bacteriën in de biofilm te verminderen. De tandarts of mondhygiënist zal proberen om zo veel mogelijk biofilm te verwijderen. Eventueel zal een antibioticum voorgeschreven worden om het resultaat te optimaliseren.

Na afloop van de behandeling krijgt je afweer de kans om te herstellen en om een nieuw langdurig en stabiel evenwicht te vormen.

Kennis van specifieke bacteriën

De kennis over het ontstaan van gingivitis en parodontitis neemt snel toe. We weten nu ook dat de aanwezigheid van specifieke bacteriën in de biofilm belangrijk is om gingivitis en parodontitis te ontwikkelen. Deze bacteriën zijn in staat om bepaalde afweercellen te kapen en uit te schakelen. Hierdoor worden de andere bacteriën niet meer in toom gehouden en kunnen ze tot grote aantallen uitgroeien. Mensen die deze specifieke bacteriën bij zich dragen, hebben een grotere kans om gingivitis of parodontitis te ontwikkelen.

Nieuwe therapiemogelijkheden

Ook bij andere biofilm-aandoeningen zien we hetzelfde principe. Dus bepaalde bacteriën in de biofilm schakelen je afweer uit, waardoor andere bacteriën de kans grijpen en in aantallen gaan toenemen. Nu we dit weten kunnen we op zoek gaan naar nieuwe therapie mogelijkheden die op meerdere plaatsen in het lichaam toepasbaar zijn.

Dus... de hoofdveroorzaker van tandvleesproblemen zijn specifieke bacteriën in de biofilm die je afweer uitschakelen!

Gerelateerde artikelen

Bedoelen

Door:

Wat doe je ’s ochtends het eerst als je de badkamer binnenloopt? Start je met tandenpoetsen? Zo ja, waar begin je dan, links onder, rechtsboven of aan de voorkant bijvoorbeeld? Geen flauw idee? Ik ook niet.

Lees verder

FemNa40