Tatoeages bestaan al eeuwenlang. Het Engelse woord tattoo is afkomstig van het Tahitiaanse woord tatu dat simpelweg op de huid markeren betekent.
Tijdens zeereizen werden tatoeages een trend onder zeelieden. Het was een bewijs van hun avonturen op zee en land.
Een aantal symbolen werd vaak getatoeëerd om daarmee specifieke gebeurtenissen vast te leggen, zoals een anker, Neptunus of een doodskop.
Charme voor het Oosten
De kunst van de tatoeage viel voornamelijk in de smaak onder deze upper class als gevolg van hun charme voor het Oosten en het dure prijskaartje dat er zodoende aanhing. Met de introductie van het elektrische tatoeagepistool daalde de prijs, waardoor een groter publiek zich een tatoeage kon veroorloven.
Hierdoor veranderde het aanzien van de tatoeage tot de betekenis die het nog steeds draagt: een mooie versiering met een rebels randje. Het is daarmee een geaccepteerde permanente accessoire geworden die niet meer weg te denken is in onze huidige maatschappij.
Henk Schiffmacher
Eén van Nederlands bekendste tatoeerders is wel Henk Schiffmacher. Zijn fascinatie voor tatoeëren ontstond in de zaak van Tattoo Peter in de Sint Olofssteeg in Amsterdam.
Ben je benieuwd wat hij zegt over de hedendaagse essentie van de tatoeage en zijn passie voor het vak? Bekijk dan onderstaande video!
Jong en oud
Tatoeages worden al decennia lang niet alleen meer bij jonge mensen gezet. Zelfs de huidige modewereld schrikt er niet meer voor terug. Niet alleen modellen houden van tatoeages, ook designers gebruiken tatoeages als inspiratiebron in hun kledingontwerpen.
Het is echter de vraag in welke mate tatoeages een modetrend zijn op lange termijn. Misschien dat de vraag naar tijdelijke tatoeages op den duur toeneemt, zodat je je lichaamsversieringen kunt aanpassen gebaseerd op je look, je leeftijd of het seizoen.
Heb jij een tattoo waar een verhaal aan zit? Laat het ons weten en in een volgend artikel zullen we daar op terugkomen.