De Delftse luchtvaart- en ruimtevaarttechniek-student Boyan Slat (19) heeft een concept ontwikkeld waarmee de 7.250.000 ton plastic afval in de wereldoceanen opgeruimd kan worden.
Dinsdag 3 juni bracht Slat zijn rapport uit, waaraan hij en ruim honderd experts uit binnen- en buitenland op vrijwillige basis werkten.
Ze maken gebruik van de zeestromen. Op vijf verschillende plekken in de oceanen komt het plastic dat ronddrijft in de oceanen samen, het kan tot wel meters dik. Slat wil dit plastic naar één punt brengen met honderd kilometer lange drijvende armen. Het afval wordt vervolgens aan land gebracht door schepen en daar gerecycled.
Het concept bestaat uit een verankerd netwerk van drijvende armen en verzamelplatforms die uitgezet kunnen worden over de hele wereld. In plaats van door de oceaan te bewegen maakt het systeem gebruik van oppervlaktestromingen om het plastic via de drijvende armen, die werken als een enorme trechter,
naar verzamelplatforms te laten drijven. In de verzamelstations wordt het plastic gescheiden van plankton, gefilterd en opgeslagen om vervolgens te worden gerecycled.
Gevaar
De 'plastic soep' vormt een bedreiging voor mensen en dieren omdat het in kleine brokjes opgegeten wordt door de vissen, vogels en andere dieren en zo in het voedselketen terechtkomt. Slat wil zijn oplossing financieren door middel van crowdfunding. De kosten worden geschat op 317 miljoen euro. Wanneer hij dat geld bij elkaar heeft verzameld, zou er in 2020 kunnen worden begonnen met zijn project.
Het opruimen van de oceanen zal minimaal 5 jaar duren en het proces zal de mensen bewuster moeten maken van de drijvende plastic vuilnisbelten. 'Omdat het afval verspreid is over miljoenen vierkante kilometers is het immense probleem niet goed zichtbaar voor de mensen. Echter, door deze systemen te plaatsen zal de 'plastic soep' zich ophopen langs de armen en worden de drijvende vuilnisbelten in de oceanen goed zichtbaar,'
aldus Boyan Slat.
Wel stelt hij: 'dat een schoonmaakoperatie slechts het halve werk is, het gepaard zal moeten gaan met ingrijpende preventiemaatregelen op het gebied van plasticvervuiling om succesvol te zijn.'
Chapau voor deze wijze jonge Nederlander!