Wel of geen zonnebril

De afgelopen week konden we in de media lezen dat ook baby’s nu massaal aan de zonnebril moeten.
Het bericht is niet door de makers van designbrillen de wereld in geslingerd, maar door het Oogfonds.

Of het Oogfonds aandelen heeft bij de peperdure brillenmaker Ray Ban, weet ik niet, maar ik heb de zonnebril zelf al jaren geleden afgezworen.

 

Het dragen van een zonnebril maakt je op slag superstoer. Niemand kan je ogen nog zien, dus je bent sociaal niet goed meer uit te lezen. Het wordt allemaal wat mysterieuzer en ons brein werkt zo dat we mysterieuze zaken willen ontrafelen, waardoor we automatisch willen weten wie de persoon achter de zonnebril is.

Ik heb zelf altijd liever dat mijn gesprekspartner geen zonnebril op heeft, praat veel makkelijker omdat de ogen toch de spiegel zijn van de ziel. Zo kun je waarnemen wat er echt in iemand omgaat.

Oogcontact

Hoe moeten we omgaan met baby’s in de zomer? Baby’s hebben sowieso een zeer gevoelige huid en mogen nooit lang in de zon. Ik raad altijd aan om kleine kinderen voornamelijk in de schaduw te zetten. Baby’s kunnen boven hun stoeltje het best een zonnekap hebben, zodat hun ogen beschermd blijven. Een zonnebril komt de sociale interactie niet ten goede en die hebben kinderen nodig om houvast te creëren.

Baby’s en ouders maken heel veel oogcontact met elkaar. Ook voor de ouders is het beter om geen zonnebril te dragen, anders kan dat het kind afschrikken. Zonnebrillen en helmen kunnen voor kleine kinderen heel vreemd overkomen.

Melatonine

De reden dat ik gestopt ben met de zonnebril is omdat een deel van ons hormonale stelsel in balans komt door zonlicht. Sowieso maken we feelgoodstofjes zoals serotonine aan onder invloed van zonlicht, daarom zijn er ook speciale daglichtlampen in de handel.

Een deel van deze serotonine zet zich bij het donker worden om in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat we ons bedje willen opzoeken en makkelijk in slaap komen. Melatonine is bovendien een zeer krachtige lichaamseigen antioxidant, die ik niet wil missen.

Veel mensen missen deze wel door gebruik van TV, smartphone, tablets en kunstlicht. Mijn tip is om in je huiskamer halogeenlicht in plaats van LED of spaarlampen te gebruiken. LED en spaarlampen bevatten veel blauw licht, waardoor ons lichaam via de ogen het seintje binnenkrijgt dat het nog overdag is.

Daglicht bevat namelijk ook veel blauw licht. Een lichaam dat denkt dat het midden op de dag is, maakt geen slaaphormonen aan. Heel veel mensen hebben slaapproblemen, zou dit één van de oorzaken zijn?

UV-kracht

In de auto gebruik ik wel een zonnebril bij een zeer laagstaande zon, om zo de verkeersveiligheid te vergroten. Sommige mensen zeggen dat ze een zonnebril op moeten omdat het licht anders te fel is. Dat komt meestal omdat deze mensen dan vroeg in het jaar begonnen zijn met de zonnebril en niet gewend zijn aan het felle licht.

In die zin krijgen onze ogen ook via de lichtsterkte door in welk seizoen we ons bevinden. Als we dan op vakantie naar de zon gaan raakt ons lichaam ontregeld en zijn we niet opgewassen tegen de onverwacht sterke UV-kracht, want ook onze huid groeit met de maanden mee in weerstand tegen de zon.

Juglen Zwaan, aHealthylife.nl

FemNa40