Zonlicht voor je energieniveau

Het belang van zonlicht voor je energieniveau is de belangrijkste bron van vitamine D. Ons lichaam kan het zelf aanmaken in de huid onder invloed van de ultra violette B stralen uit het zonlicht.

 

Om vitamine D in je huid te kunnen aanmaken moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben. In Nederland wonen we op de 52e breedtegraad. Bij ons is gedurende de winter en het voorjaar de zonkracht vaak te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen.

Vitamine D is een oeroude vitamine

Dit is om twee redenen vervelend. Ten eerste is vitamine D een vitamine die je niet makkelijk voldoende binnenkrijgt via je voeding. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan!) bevatten veel vitamine D. Van andere producten zoals eieren moet je er erg veel eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ten tweede is vitamine D een van de oudste vitamines uit de evolutie wat betekent dat het gedurende deze miljoenen jaren van evolutie heel veel belangrijke functies in je lichaam heeft gekregen. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel functies in je lichaam.

Vitamine D kan worden opgeslagen in je vetcellen. Het zou dus heel goed zijn om in de zomer regelmatig overdag lekker in de zon te zitten en een kilo of 10 aan te komen. Als je dan in de winter deze 10 kilo’s weer afvalt komt de vitamine D vrij en beschikt je lichaam over voldoende van deze belangrijke vitamine. Zo deden onze over-overgrootmoeders het in de oertijd. Zij aten alles wat ze maar konden krijgen in de zomer en najaar (oogsttijd) om een vetbuffer op te slaan voor de schrale winter. In de winter vielen ze af en kwam vitamine D vrij. Deze schrale winters kennen wij niet meer. Niet wat voeding betreft in ieder geval.

Link met veel degeneratieve ziektes

Zoals gezegd heeft vitamine D veel belangrijke functies in ons lichaam. Meer dan ik hieronder kan opsommen.

  • Voor vrouwen is het allerbelangrijkste om te noemen de rol die deze vitamine speelt bij het vertragen van botontkalking. 1 op de 4 vrouwen boven de 55 jaar heeft te maken met botontkalking. De menopauze versnelt het proces van botontkalking omdat de oestrogeenproductie daalt.
  • Vitamine D heeft ook een positieve invloed op je spierkracht. Iets wat ook steeds belangrijker wordt naarmate je ouder worden.
  • Veel vrouwen boven de 40 krijgen last van artrose ofwel pijn in de gewrichten. Er is aangetoond dat voldoende vitamine D of gebruik van levertraan de pijn kan verlichten.
  • Er zijn vele onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine D een beschermende rol speelt bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkanker.
  • Er zijn relaties aangetoond tussen hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en te lage niveaus van vitamine D.
  • Ook lijkt gebrek aan vitamine D ook een rol te spelen bij de vorming van diabetes type 2.


Al met al zijn er veel degeneratieve ziektes die een relatie lijken te hebben met een tekort een vitamine D. En aangezien alle ziektes slopend zijn voor je lichaam durf ik de conclusie te trekken dat zonlicht dus heel erg nodig is om aan voldoende energie te komen om je leven ten volle te kunnen leven.


Wees niet bang voor een zonnebadje

Voldoende reden dus om vanaf nu minstens 1 keer per dag even een zonnetje mee te pakken. Het liefst midden op de dag en zónder zonnebrandcrème. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitame D aan te maken. Blijf je langer in de zon bescherm je huid dan tegen de schadelijke UV-A straling. Let hierop bij het aanschaffen van je zonnebrandcrème.

Ga naar buiten

Niks lunchen in de kantine of keuken dus! Hup naar buiten en lekker even van de zon genieten. De zon is onze grootste energieleverancier. Zelfs het licht van de maan komt van de zon. Je lichaam heeft nodig. Jij dus.

Lukt dit je echt niet, of breekt straks het najaar weer aan, gebruik dan een goed vitamine D supplement. Experts op het gebied van supplementen raden 2000 IE (50 microgram)  aan per dag. Veel méér dan de Nederlandse Gezondheidsraad je adviseert, maar die lopen wel vaker een paar jaar achter. Wil je meer informatie hierover lees dan het boekje Nieuw licht op Vitamine D van Dr Gert Schuitemaker.

Gerelateerde artikelen

FemNa40