Varkenshaas in een mosterdkorstje

Deze varkenshaas is klaargemaakt met peertjes en portsaus.

Heb je de tijd om wat langer in de keuken te staan, probeer dan deze overheerlijke gebraden varkenshaas eens uit.

Een gerecht dat in deze tijd van het jaar een traktatie is voor het gezin of eventueel voor een diner met vrienden.

 

Benodigdheden (4 personen)

  • 4 eetlepels gladde mosterd (bijvoorbeeld Dijonmosterd)
  • 1 eetlepel grove mosterd (bijvoorbeeld Dijonmosterd)
  • 6 geroosterde en gepureerde teentjes knoflook (recept: onderstaand)
  • 1 eetlepel verse rozemarijnblaadjes
  • 2 theelepels verse salie, gehakt
  • versgemalen peper
  • zout
  • 1 dl. milde olijfolie
  • 100 gr bloem
  • 2 grote varkenshaasjes
  • 4 handpeertjes
  • 4 grote eetlepels portsaus (recept: onderstaand)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de varkenshaasjes, waardoor 4 stukken ontstaan. Meng in een schaal de mosterd, knoflook, rozemarijn, salie, peper, zout en olijfolie. Rol de vier stukken vlees hierdoor heen. Verspreid de bloem op een groot bord, voeg daar wat peper en zout aan toe en rol de varkenshaasstukken door de bloem. Snijd de peertjes in dunne plakken en besprenkel ze met olijfolie, zout en peper.

Verhit in een pan met dikke bodem een scheut olijfolie. Bak hierin de varkenshaasjes goudbruin. Doe de varkenshaasjes over in een vuurvaste schaal en laat ze in de oven in 5-8 minuten verder gaar worden. In de tussentijd maak je de pan met dikke bodem schoon. Verhit de pan opnieuw en bak hierin de peertjes goudbruin. Verdeel de partjes over 4 borden en leg hier de gesneden varkenshaasjes op. Giet de portsaus erover en serveer meteen.

Geroosterde knoflook

Er zijn verschillende manieren om knoflook te roosteren, maar dit is de makkelijkste. Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem zoveel knoflookteentjes al je wilt en haal de velletjes eraf. Doe ze in een vuurvaste schaal en bedek ze geheel met olijfolie. Zet de schaal 1,5 uur in de oven tot ze goudbruin zijn. Giet de teentjes af, maar bewaar de olie in een afgesloten fles (heerlijk over brood dat je daarna roostert, of voor extra smaak bij geroosterde aardappelen). Hak of pureer de teentjes al naar gelang het recept.

Portsaus

  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotjes, in dunne ringen
  • 0,5 granny Smith, in plakken
  • 3 dl. Ruby port
  • 1 pot kalfsfond
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • versgemalen peper
  • zout
  • 1 eetlepel koude (zoute) boter

Bereiding

Smelt de boter in een sauspannetje. Voeg de sjalot en appel toe en bak die zacht. Voeg dan de port toe en laat het tot de helft inkoken. Voeg de kafsfond, rozemarijn en tijm toe en laat weer tot de helft inkoken. Haal de saus door een fijne zeef boven een schone sauspan. Breng op smaak met zout en peper en voeg voorzichtig de koude boter toe. Haal de pan direct van het vuur en houd de saus warm.

Eet smakelijk!

FemNa40