Nog niet zo lang geleden zijn we een paar dagen in België geweest.
Op de terugweg naar huis heb ik wat boodschappen in het dorp gedaan.
Het aanbod in de supermarkt in België is toch altijd net even anders dan bij ons.
Zo kocht ik onder meer een parelhoen, frisse waterkers, Romanesco bloemkool en een hele mooie aubergine-bol: een Ronde de Valence. Hij werd voor het eerst gekweekt in, dat zal je niet verbazen, de Zuid-Franse stad Valence.
Aubergines bevatten bèta-caroteen, B-vitamines, foliumzuur, veel kalium en aardig wat magnesium, fosfor en calcium. Vind je aubergine bitter? Bestrooi de plakken of stukken dan met zout, laat 15 minuten intrekken en spoel af. Je kunt aubergine niet rauw eten.
Ik had de bol uit kunnen hollen, vullen met een gehaktmengsel en in de oven kunnen laten garen, maar ik had nog kip in huis en daarom maakte ik er deze rolletjes mee. Heel lekker in combinatie met de nootachtige quinoa!
Benodigdheden (4 personen)
1 Ronde de Valence
150 g quinoa*
4 stukken kippendijfilet
vers gemalen peper, zout
2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1 blikje tomatenblokjes
1 theelepel Provençaalse kruiden
scheut droge witte wijn
1 bol mozzarella, in plakken
platte peterselie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine-bol in 8 plakken of gewone in lengte plakken en blancheer deze 3 minuten. Laat uitlekken. Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de kipstukken in de lengte. Maal er peper en zout boven.
Verhit de olie en fruit hierin de knoflook. Braad de rolletjes rondom aan, temper het vuur en voeg een scheut water toe. Laat op laag vuur in 10 minuten gaar worden. Verwarm intussen de tomatenblokjes met de kruiden en laat inkoken op middelhoog vuur.
Wikkel elk kipstukje in een plak aubergine en rol op. Wikkel lengteplakken met overlap om de kip. Leg de rolletjes met de naad naar onder in een passende ovenschaal. Schenk de wijn erbij en leg de mozzarella op de rolletjes.
Zet de rolletjes 5-8 minuten in de oven of tot de kaas net smelt. Schep op verwarmde borden een lepel quinoa en leg er twee rolletjes bij. Lepel de tomatensaus erover en knip er wat peterselie boven. Druppel er olijfolie omheen.
*Als je absoluut glutenvrij moet eten, kijk dan goed op de verpakking of deze het glutenvrij-symbool heeft. Dat is namelijk niet altijd het geval
Foto: Colette Beyne