Zo nu en dan iets klaarmaken uit de Aziatische keuken, doen we allemaal.
De specerijen en ingrediënten die hierbij gebruikt worden wijken nogal af van hetgeen we standaard in huis hebben en gebruiken.
Onderstaand een opsomming van Aziatische producten en hoe te gebruiken in een lekker recept.
- Wokolie. Bestaat uit plantaardige olie met o.a. knoflook en specerijen, waardoor alles wat je erin bakt of wokt direct smaakt naar verre oorden.
- Kokosmelk. Onmisbaar om curry's, noedelsoepen en wokgerechten een romige twist te geven.
- Mirin. Deze Japanse rijstwijn geeft gerechten een lekker zoetje en een mooie glans. Als alternatief kun je ook medium of droge sherry gebruiken.
- Koriander. Met niets te vergelijken en ook niet vervangbaar. Je moet er echt van houden. Lekker bij currygerechten. Laat verse Koriander nooit meekoken, want dat verandert de smaak van geurig en fris in zepig en overheersend.
- Teriyaki. Mengsel van sojasaus, sake, mirin en suiker. Geeft vlees, vis en kip een zoete en tegelijk zoute smaak.
-
Sambal badjak. Een niet zo scherpe soort sambal. Doordat hij gebakken is, heeft hij een volle smaak.
Lekker in saté(saus) of vleesgerechten. - Vissaus. Een veelgebruikte smaakmaker. Gebruik het spaarzaam, want het overheerst snel. Het geeft een Aziatische, niet per se, visachtige smaak.
- Boemboe. Traditioneel kruiden- en specerijenmengsel waarmee je boontjes, kip of rundvlees in één keer op smaak brengt.
- Gembersiroop. Zoet, aromatisch en pittig tegelijk. Het is een ideale smaakmaker in wokgerechten, marinades en dressings.
- Limoensap. Aziatische gerechten hebben vaak een fris tintje en limoen lijkt daarvoor gemaakt.
Benodigdheden voor kip in curry-kokossaus
(4 personen)
300 gr basmatirijst
1 eetlepel rijstolie
1 eetlepel curry madras
2 uien gesnipperd
300 gr kipfilet in stukjes
400 ml kokosmelk
1 kippenbouillontablet
1/2 bakje munt
400 gr ananasstukjes
300 gr tuinerwten (diepvries)
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de curry met de uien ongeveer 3 minuten op laag vuur. Af en toe roeren. Voeg de kip, kokosmelk, het bouillontablet en eventueel een beetje zout toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken. Af en toe roeren.
Haal ondertussen de muntblaadjes van de takjes en snijd ze in reepjes. Schep om met de ananas. Voeg na 10 minuten de tuinerwten toe aan de saus en roer door. Schep tot slot de ananas erdoor. Serveer de rijst met bovenop de saus.
Eet smakelijk!