Vandaag lieve lezers geef ik het recept prijs van mijn budino di pane, de broodpudding.
Benodigdheden
1 casinobrood (wit, ongesneden)
12 biologische eieren
5 dl volle melk
5 dl slagroom
200 g rietsuiker
50 g blanke rozijnen (voor een paar uurtjes geweld in lauw water en goed afgedroogd)
2 opengesneden vanillestokjes
een beetje boter
1 theelepel kaneel
Bereiding
Ten eerste: beboter licht een hoge rechthoekige ovenschaal (je kunt ook siliconenvormpjes gebruiken).
Snijd de korstjes van het casinobrood eraf; de rest van het brood snijd je dan in mooie compacte blokjes
(5 x 8 cm) die in de oven geroosterd moeten worden op 160°C voor 5 minuutjes.
In een pan, op zacht pitje, de melk, slagroom, rietsuiker en de vanillestokjes verwarmen. Klop in tussentijd alle eieren los. Neem de pan van het vuur zodra de melk begint te koken en voeg de eieren al roerend toe. Zeef dan het ei-melk mengsel in een maatbeker. Leg de blokjes brood dakpansgewijs in de ovenschaal en strooi de blanke rozijnen en het kaneel erover.
Nu het moeilijkste van het recept: het brood dient niet te drijven maar bedekt te worden door de compositie. Schenk dus een beetje inhoud van de beker op het brood en laat het absorberen in de oven (160°C)
au bain-marie voor 4-5 minuutjes. Weer een beetje mengsel op het brood, de schaal au bain-marie in de oven doen, laten absorberen, enzovoort totdat de beker leeg is en het brood volledig bedekt is.
De broodpudding is in circa 45 minuten gaar. Geniet van de pudding koud of lauw met geroosterd amandelschaafsel en bijvoorbeeld een coulis van aardbeien.
Buon appetito!