De ‘clafoutis aux cerise’ is een klassieker uit de Franse keuken en relatief makkelijk te maken.
Een heerlijk nagerecht (de kersen met pitten alstublieft, zoals de traditie is…), lauw geserveerd, in puntjes of in mono porties.
Varianten op de clafoutis die niet met kersen, maar met ander fruit worden gemaakt, heten eigenlijk anders: ‘flaugnarde’ om precies te zijn, maar het smaakplezier is precies hetzelfde.
Het geheim voor een succesvol resultaat zit in het evenwicht tussen de smaak van het beslag en het fruit: vers, rijp en zoet seizoensfruit met stevig vruchtvlees.
Onderstaand mijn recept voor een clafoutis (of als je liever hebt: flaugnarde) met perziken.
Benodigdheden
600 g perziken (gewassen en afgedroogd, met de schil, zonder pitten en gesneden in dikke schijven)
2 ½ dl volle melk
2 ½ dl room
100 g bloem
4 eieren
150 g suiker
50 g amandelpoeder
50 g gesmolten boter
1 vanillestokje
zout
ovenschaal met diameter van 24 cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180ºC. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop met een garde in een brede kom het vanillemerg met de melk en room, de suiker en eieren, de bloem en amandelpoeder, de gesmolten boter en een snufje zout.
Vet de vorm in met boter en bedek de binnnenkant met een dun laagje suiker. Verdeel de perziken op de bodem, schenk het beslag eroverheen en bak de clafoutis in circa 40-45 minuten goudbruin en gaar.
Serveer lauw, bestoven met poedersuiker. Je kunt de smaak van deze clafoutis eventueel versterken met een beetje geraspte citroenschil en een snufje kaneelpoeder op de perziken of een paar druppels amaretto likeur in de beslag.
Genieten!