Crispy & spicy lemon chicken

Er zijn wel eens van die momenten dat je gewoon trek hebt in iets 'slechts'.

Eigenlijk iets uit de frituur met de één of andere saus... iets knapperigs en vets.

 

Het water loopt je bij wijze van spreken al in je mond bij het idee aan een knapperige bitterbal, met een romige vulling en in je gedachten pak je hem al, goudbruin gebakken van een schaal en doop je hem in de mosterd voor je hem warm, altijd net iets té warm in je giegeltje stopt. Oeiii heet!

Maar nee, kom op nou, wég met die gedachte. Voor dit soort momenten heb ik crispy & spicy lemon chicken bedacht. Multi functioneel ook. Je kunt het basisrecept gebruiken als borrelhap met chilisaus, als knapperige kip op of in een salade of bovenop lekkere wokgroenten.

Maar ook als vulling van een wrap. En tateredaaaaaa, je kunt de kip ook vervangen door gamba's. Maar in alle gevallen 'guiltfree', dus genieten zonder schuldgevoel, hoe fijn is dat?

Ingrediënten

De marinade (het liefst een dag, mag ook een paar uur vooraf):

Sap van 2 citroenen of limoenen
Lekker veel geperste knoflook
1 heel fijn gesnipperde rode peper
Eetlepel versgeraspte gember
Een stuk of 10 blaadjes djeroek peroet (limoenblad) heel fijngehakt of gemalen in een koffiemolen (doe ik altijd)
Wat honing (naar smaak)
Zout
300 g kip

Bereiding

Meng de ingrediënten door elkaar en doe de marinade in een bakje of schaal. Proeven! Is het lekker? Of moet er nog iets bij... iets meer honing, iets meer zout? Beetje peper misschien...? Nu de kip (300 gram) in reepjes snijden en in deze zoetzure, spicy, kruidige marinade leggen.

Voor het paneren klaarzetten: een bordje met kokosmeel of gewoon bloem, een bordje met gehakte noten of met kokosrasp (havervlokken kunnen ook)of paneermeel, een schaaltje met 2 eiwitten (losgeklopt).

Haal de kipreepjes uit de marinade en haal ze door de bloem of kokosmeel, schud het overtollige meel eraf. Haal nu de kipreepjes door het eiwit laat uitlekken en vervolgens haal je het reepje door de gehakte noten, kokos of paneermeel, leg ze op een bord. Zo ga je door tot je alle stukjes hebt gehad.

Druk het paneer goed aan en laat de stukjes even rusten in de koelkast zodat het eiwit goed kan hechten,
half uurtje of zo. Dit kun je dus allemaal al vooraf doen, een dag vooraf zelfs, no problem.

Ok, nu moet je dus gaan beslissen wat je ermee gaat doen. Waar heb je trek in? Een heerlijke salade met krokante kip? Of toch liever een lekker wokgerecht? Of is het weekend, krijg je gasten en kies je voor een wrap of een borrelhapje?

Als je kiest voor de salade, ga dan in dit geval voor een knapperige ijsbergsalade, heel fijn gesneden, ragfijn.
Je maakt hem aan met met soyasaus, gembersiroop en wat sesamolie vlak voordat je de kip gaat bakken.

Als je kiest voor een wokgerecht neem je bijvoorbeeld een zakje Japanse of Thaise wokgroenten of je haalt tauge, dunne groene asperges en sugarsnaps, desgewenst groen of rood pepertje fijn gesneden.die je even wokt, scheutje soyasaus, beetje honing, beetje sesamolie.

Borrelhap: kipreepjes bakken en mooi draperen op een schaal met een blad sla eronder, schijfje citroen/limoen en een bakje chilisaus of lichte limoen mayo. Wrap: kipreepjes, sla naar keuze, tauge (even geblancheerd) en limoen mayo.

Nu deze heerlijke hapjes bakken. Je pakt een wok of een hapjespan, doet er een laagje kokosolie in en laat dit goed warm worden. Doe de gepaneerde stukjes kip voorzichtig in de pan. Hoor ze eens plezier hebben en spetteren. Af en toe draai je ze voorzichtig om, zodat ze allemaal gelijkmatig bruin worden. Ik vind het altijd het handigst met een tang.en je laat ze uitlekken op keukenpapier.

Inmiddels heb je dus de salade, je wokgroenten of je wrap en groenten ook klaar. Je drapeert de prachtige knapperige goudbruine lekkertjes erop en het grote genieten kan beginnen.

Echt... je gaat dit vaker maken, let maar op. Verslavend lekker!

Heel veel liefs van Luusje 

yourpersonallifecoach.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40