Het was even oefenen om de rolletjes van gedroogde appel klaar te maken. Het is dan ook de eerste keer mislukt en kreeg ik appelmoes.
Oefening baart kunt, blijf proberen want het is zo lekker.
Het drogen van vruchten op een lage temperatuur helpt voedingsstoffen bewaren die bij hogere temperaturen verloren zouden gaan. Conserveer ze met een beetje citroensap. Appelschijfjes droog je 6 uur in de oven op 60°C.
Let op: gedroogd fruit is gezond, maar het bevat wel veel (natuurlijke) suikers. Na het eten van een appel heb je een redelijk vol gevoel, maar gedroogde appelschijfjes werk je veel makkelijker weg in veel grotere hoeveelheden. Zo kun je ongemerkt veel calorieën en suiker binnenkrijgen. Stop alsjeblieft niet met het eten van (gedroogd) fruit, maar wees je ervan bewust dat het een natuurlijke variant van snoep is.
Kortom, eten met mate.
Benodigdheden
Voor de appelringen
- Honing 1/2 eetlepel
- Citroensap 1/2 eetlepel
- Appel 1 stuks
Voor de appelrolletjes
- Appel 300 g
- Honing 3 eetlepels
- Citroensap 1 1/2 eetlepel
Verwarm de oven voor op 80°C. Maak eerst de appelringen. Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appel die je apart hebt gehouden. Snijd de appel vervolgens horizontaal in plakjes van een halve centimeter dik, zodat je een soort donuts krijgt. Deze donuts verdeel je over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel er een 1/2 theelepel citroensap en 1/2 eetlepel honing over. Schuif de bakplaat vast in de oven.
Was de andere appels en snijd ze in stukken. Maal ze samen met de andere ingrediënten met een staafmixer fijn tot je een gladde puree hebt. Giet de appelpuree op een tweede bakplaat die je bedekt hebt met bakpapier. Verspreid de puree met de achterkant van een lepel, zodat hij overal even dik is. De puree moet het bakpapier wel bedekken, maar niet heel dik zijn.
Schuif de puree nu ook in de oven en bak beide ongeveer 3 uur op 80°C. Je bakt de appels niet echt in de oven, maar droogt het tot een soort winegum. Daarom is de temperatuur relatief laag en moet het een behoorlijke tijd in de oven. De puree is klaar als hij niet plakkerig aanvoelt als je erop drukt.
Laat de puree afkoelen en snijd de plak in reepjes. Je kunt de reepjes zo bewaren of ze leuk oprollen. Je kunt de matjes tot 10 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Voor de foto rolde ik sommige plakjes op als hoorntjes en vulde ze met een eetlepel magere kwark.
Bestrooi vervolgens met een eetlepel fijngehakte pistachenoten et voila.
Eet smakelijk!
De foto en het recept komen uit Foodness.