Gemakkelijk genieten: Garnalencocktail

Weemoed inderdaad. Want hoewel deze koningin der hors d’oeuvres volgens verhalen al eens rond 1890 door de legendarische Escoffier gemaakt werd, ging ze in de jaren ’60 dankzij de Britse tv-chef Fanny Cradock pas écht sky high.

En hoe! Eerst werd het verdrinken van garnalen in een dikke laag saus vooral toegepast in restaurants waar de smaak, kwaliteit en versheid van die garnalen ietwat gemaskeerd diende te worden.

 

Maar al snel ontsteeg zij dit imago; jarenlang prijkte zij vol trots op de menukaart van elk zichzelf respecterend restaurant. Het succes zette door tot eind jaren ’80. Daarna werd het publiek haar eventjes zat, al bleef zij steeds weer revivallen.

Comeback

Nigel Slater schreef ooit: 'the schrimp cocktail has spent most of her life see-sawing from the height of fashion to the laughably passé'.

Op dit moment duikt het beroemdste voorgerecht ever weer her en der op. Soms omdat de insteek van het restaurant nou eenmaal klassiek is, zoals bij Cradam, maar veel vaker omdat gasten weer snakken naar eenvoud en herkenbaarheid. Garnalencocktail, geserveerd met een vleugje weemoed, of zelfs ironie. Vind ik helemaal prima.

Ik ben dan ook zo iemand die ‘m gewoon zonder schaamte bestelt. Of maakt. Want ook thuis heb ik - zoals het elk deugdelijk huishouden betaamt - zo mijn eigen klassiekers.

Welke garnalen er in horen, daar doen we niet moeilijk over

Onze eigen crevettes grises, natuurlijk. Maar hoe zit dat nou met de saus? In Amerika gebruiken ze vaak ketchup met mierikswortel, Worchester sauce, Tabasco en citroensap. In Engeland komt daar de klodder mayonaise en een scheut alcohol bij. In Frankrijk voegen ze graag nog wat extra room toe en vervangen ze de sherry of whisky door cognac.

In vele restaurantkeukens bevindt zich een mixje van bovenstaande sauzen tussen de recepturen. In veel huizen trouwens ook, want of het nu een eerste keer koken voor een prille liefde betreft of het onvermijdelijke voorafje voor het jaarlijkse kerstdiner, óóit draaien wij allemaal een keer zo’n ding in mekaar.

Ik helemaal

Ik maak haar vaak. Op z’n saaist, met enkel sla, garnaal en supersaus. Soms met - kom, we doen eens gek - het decoratieve partje citroen. Supersaus? Paar eetlepels mayo, een eetlepel ketchup, een eetlepel citroensap, theelepeltje Worchester saus, scheutje cognac, wat Tabasco, paprikapoeder en peper en zout.

Craving for creamy?

Dan maak ik mijn avocado-alternatief. Ook geen origineeltje, natuurlijk, maar zo lekker dat dat helemaal niets meer uitmaakt zodra je een hap neemt. Snij een avocado doormidden, verwijder de pit en schep met een eetlepel rondom de holtes nog wat avocado weg. Besprenkel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.

Meng de avocado met de garnalen, in blokjes gesneden tomaat voor wat zoetigheid en natuurlijk de supersaus. Vul beide avocadohelften met dit mengsel en strooi er wat dille over. Meteen opdienen. Teveel gemaakt?
Lucky you. Dan heb je morgen op brood heerlijke homemade garnalensalade!

Liever iets meer frisheid?

Probeer dan mijn supersimpele sinaasappelvariant. Is ook iets skinnier, trouwens. Ideaal als amuse of voorgerecht. Maak een marinade van een scheutje olijfolie, rode wijnazijn, een gesnipperde sjalotje,
2 theelepels scherpe mosterd en flink wat rasp van sinaasappelschil.

Schep de garnalen samen met het sinaasappelmengsel, wat paprikapoeder, zout en peper in een plastic zakje en leg zo’n vijf uurtjes te badderen in de koelkast. Kun je ondertussen zelf ook nog in bad, je haren föhnen, afwassen en de tafel sophisticated chique opdekken.

's Avonds het zakje afgieten en de garnalen mengen met in stukjes gesneden sinaasappelpartjes en vers gesneden basilicum. Lekker cheesy in gekoelde glaasjes serveren en genieten van de complimentjes. Enjoy!

Oh... en voor de conversatie aan tafel; die elegante coupes waar we dit ding nog steeds uit eten? Er wordt gefluisterd dat dat gebruik tijdens de drooglegging ontstond. Hotels serveerden toen al vishapjes in cocktailglazen die anders zo zielig ongebruikt op de plank stonden.

Een andere klassieker serveren? Probeer deze typisch Franse Salade Gesiers dan eens.

Nog op zoek naar een verantwoord bij- of hoofdgerecht? Scoor dan easypeasy extra punten met
geroosterde bloemkool.

Gerelateerde artikelen

FemNa40