Dit recept, dat afkomstig is uit de Chinese keuken is een van mijn favorieten. De gebruikte specerijen als steranijs, kaneel en kruidnagel passen uitstekend bij de krachtige smaak van rundvlees.
Dit gerecht leent zich uitstekend om van tevoren te worden klaargemaakt, omdat het kan worden opgewarmd zonder smaakverlies. Als je regelmatig Aziatisch kookt, heb je de meeste ingrediënten al in je bezit. En als je er een aantal aan moet schaffen, is dat een goede reden om wat vaker uit die fantastische keuken te koken.
Benodigdheden (4 personen)
- 1,5 kilo sukadelappen (Chinezen hebben een grote maag….)
- 2 el. zonnebloemolie/milde olijfolie
- 4 stukjes verse gember, elk 5 cm x 3 mm
- 4 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd
- 4 lente-uien, in stukken van 7,5 cm
- 1 tl. sambal
- 3 el. gefermenteerde rode tofu (verkrijgbaar in Chinese winkels of achterwege laten)
- 3 el. Hoisinsaus
- 4 anijssterren
Benodigdheden voor de saus
- 1 liter kippenbouillon (pot of blokje)
- 3 el. bruine suiker of kristalsuiker
- 2 el. lichte sojasaus
- 3 el. donkere sojasaus
- 4 el. Shaoxing-rijstwijn (toko) of droge sherry
- 1 tl. zout
- 0,5 tl. versgemalen zwarte peper
Bereiding
Grote pan water opzetten. Pas als water kookt zout toevoegen.
Snijd in de tussentijd het vlees in blokjes van 5 cm en kook deze – zonder deksel op de pan - 15 minuten.
Giet de inhoud van de pan in een metalen/zwaar plastic vergiet en laat het vlees goed uitlekken. Gooi het water weg.
Pel, snijd, hak of kneus de gember/knoflook/lente-ui en doe dit - samen met de sambal - in een schaaltje.
Maak bouillon (pot of blokje) in een maatbeker van ruim een liter of een pannetje en voeg hieraan alle ingrediënten voor de saus toe zodat je die straks in 1 keer aan het gerecht kunt toevoegen.
Laat een wok of grote koekenpan op een hoge warmtebron heet worden. Giet er de olie in, laat deze dampend heet worden en roerbak het vlees in 5 minuten bruin. Voeg de inhoud van het schaaltje toe en roerbak 3 minuten. Voeg eventueel de gefermenteerde rode tofu, de Hoisinsaus en de steranijs toe. Roer om alles goed te mengen. Giet er de ingrediënten van de saus bij en breng het mengsel aan de kook. Zet de warmtebron laag en laat het met de deksel op de pan of wok 2,5 uur zachtjes koken, of totdat het vlees zacht is. Schep eventueel vet af en serveer. Lekker met rijst en een groentegerecht met een bescheiden smaak.
Chinese sojasaus
De Chinese sojasauzen worden primair van de sojaboon gemaakt, met een relatief laag gehalte graan. Er zijn drie hoofdvariëteiten:
Lichte/frisse sojasaus (shengchou) - een dunne, heldere, lichtbruine saus. Het is de meestgebruikte sojasaus voor het koken, omdat de lichte kleur de kleur van het eten niet echt aantast.
Donkere/oude sojasaus (laochou) - een donkere, dikke sojasaus, ouder en met stroop toegevoegd om het zijn uitgesproken uiterlijk te geven. Dit soort wordt meestal als tafelsaus gebruikt, maar kan ook bij het koken gebruikt worden. Hij heeft een rijkere smaak dan de lichte sojasaus, maar is minder zout.
Dikke sojasaus wordt in Indonesië kecap/ketjap genoemd.
Eet smakelijk!
Bron: Wikipedia