Hongaarse goulash

Riblappen zijn de malste stooflappen van het rund (dunne lende) en het snelst te bereiden.  Riblappen worden bij voorkeur gedurende 3 tot 3,5 uur gestoofd en lenen zich uitstekend voor een echte Hongaarse goulash.

 

Benodigdheden

  • 600 gr riblappen
  • 75 gr boter of mix boter/milde olijfolie
  • 1 grote ui (bij voorkeur rode)
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 el scherpe paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 dl runderbouillon (van een blokje of uit een pot)
  • 1 tl kummelzaadjes (ofwel karwijzaad)
  • 1 groene paprika
  • 1  rode paprika
  • 1 el bloem
  • 1 dl zure room

 

Bereiding

Wrijf het vlees in met zout en snijd het in blokjes (ca. 2 x 2 cm). Zorg er daarbij voor dat je de lappen eerst tegen de draad in in lange repen (en vervolgens in blokjes) snijdt, waardoor je de vezels kort houdt en het vlees malser wordt. Laat het vlees vervolgens een minuut of 10 op kamertemperatuur komen om te voorkomen dat de overgang naar de hete pan te groot is en het vlees ineen krimpt.  Pel in de tussentijd de ui en snipper hem grof. Doe de ui in een kommetje en pers de knoflook erover uit. Voeg de 2 soorten paprikapoeder toe. Kook het water voor de bouillon (waterkoker of cooker is ideaal) en los het bouillonblokje hierin op.

Verhit de helft van de boter in een hoge braadpan tot het schuim wegtrekt. Voeg de helft van het vlees toe en bak het aan alle kanten bruin, waarbij je het regelmatig omroert.  Schep het vlees uit de pan en doe het op een bord. Verhit nu de tweede helft van de vetstof en voeg de rest van het vlees toe. Als deel II nu ook aan alle kanten bruin is, voeg je deel I hier weer aan toe. Zet de pan even op een pit die je niet gebruikt om het vlees iets af te laten koelen.

Grotere hoeveelheden vlees bak je bij voorkeur in delen bruin. Het is bij grotere hoeveelheden moeilijker een hogere, noodzakelijke temperatuur in je pan te krijgen, waardoor je het vlees niet gaat bakken, maar koken. Het bruine randje zorgt ervoor dat het vlees sappig en mals blijft.

Zet de pan weer op getemperd vuur en voeg de ui, knoflook en paprikapoeder toe. Even laten fruiten en daarna blussen met de bouillon. Voeg kummelzaadjes toe en laat het geheel 3 tot 3,5 uur zachtjes stoven. Let er daarbij op dat je de deksel op de pan houdt en je een enkel belletje ziet opborrelen wanneer je de deksel optilt. Gebruik het kleinste pitje of leg een plaatje tussen pan en gas.

Paprika’s halveren in de lengte en ontdoen van steel en zaadlijsten, in gelijkmatige blokjes snijden (redelijk formaat teneinde ‘bite’ te houden) en het laatste kwartier meestoven. Let er daarbij op dat wanneer je de paprika’s toevoegt de temperatuur van de inhoud verlaagt, dus schroef de temperatuur onder je pan tijdelijk op totdat het geheel weer kookt. Temperatuur daarna weer verlagen. Vermeng bloem en zure room tot een glad papje. Neem de pan weer van het vuur en voeg onder voortdurend roeren dit mengsel toe. Opnieuw verhitten en ca. 5-10 minuten zachtjes laten doorpruttelen. Geef er pasta en een gemengde salade bij. Houd de salade simpel. Zorg voor een ‘filmpje’ over de sla op basis van limoen/citroen/azijn, mosterd, z&p, gembersiroop/stroop/honing, geperste knoflook, extra vierge olijfolie en eventueel wat verse munt of basilicum.

Kenmerkend voor dit gerecht is dat de bereiding een aantal uren duurt, maar je er eigenlijk niet veel handelingen voor hoeft te doen. Het komt de smaak ten goede als je het bijvoorbeeld de avond ervoor klaarmaakt, af laat koelen en met pan en al in de koelkast bewaart. In dat geval kun je de bereiding afbreken alvorens je het zure room/bloemmengsel toevoegt. De dag waarop je het wilt eten, verhit je de goulash en voeg je het mengsel toe. De saus even laten binden en in de tussentijd pasta koken en salade maken. Het gerecht is ook geschikt om in te vriezen.

Eet smakelijk!

FemNa40