Koekjes zijn altijd lekker, daarom mogen ze tijdens de kerstdagen niet ontbreken.
Irene Lelieveld heeft 2 recepten van kerstkoekjes om deze op een bewuste of gezonde manier klaar te maken.
Daarnaast zien ze er nog leuk uit en zijn geschikt om in de kerstboom te hangen.
Bewuste eter
Benodigdheden
- 200 g volkoren tarwemeel
- 100 g bio-tarwebloem
- 1 ei
- 150 g roomboter
- 1 eetlepel bakpoeder
- 100 g honing
- Vanillearoma (of vanillestokje)
Gezonde eter
Benodigdheden
- 300 g speltmeel (of glutenvrije meel, rijstemeel, boekweit en havermeel)
- 1 ei
- 150 g bio-bak en braad/roomboter
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 100 g honing
- Merg van vanillestokje
Bereiding
Oven 175°C, baktijd 20 minuten.
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Voeg alle ingrediënten bij elkaar (keukenmachine gaat heel snel). Zorg dat het deeg koud blijft, anders nog even 30 minuten in de koelkast leggen.
Bestuif het werkblad met meel en rol het deeg uit. Steek de kerstfiguurtjes uit. Wanneer je er amandelschaafsel op wilt, strijk je ze in met ei en strooi je de amandelschaafsel erover. Bak de koekjes af. Laat ze afkoelen.
Versier de koekjes leuk met zelfgemaakte glazuur met natuurlijke kleurstof erin of zelfgemaakte marsepein waar je figuurtjes uitsteekt (plak je vast met glazuur). Zie boek 'Zo bakt Nederland'.