Dit recept willen wij graag met jullie delen. Dit is dé klassieke Franse uiensoep, die je overal in Frankrijk tegenkomt, naar een recept van Ronny Henri Szostek.
Benodigdheden (6 personen)
- 50 gr bloter
- 750 gr rode uien in dunne ringen gesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 45 gr bloem
- 2 liter runder of kippe bouillon
- 250 ml witte wijn
- 1 laurierblad
- zout en peper
- 12 sneetjes stokbrood
- 100 gr Gruyere kaas gerapt
Bereiding
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur, onder af en toe roeren, ongeveer 25 minuten of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren.
Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Doe nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn erbij en breng het aan de kook. Voeg het laurierblad en naar smaak zout en peper toe.
Doe een deksel op de pan en laat het 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en proef of de soep goed van smaak is.
Rooster de sneedjes stokbrood, verdeel ze over 6 soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met de geraspte Gruyere kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Dien onmiddellijk op.
Eet smakelijk!