Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gehaald. Kruidnoten zijn kleine, harde, aan één kant platte nootjes die men met Sinterklaas rondstrooit en uitdeelt. Van oudsher is het strooien ervan een vruchtbaarheidsritueel.
De pepernoten kom je verderop tegen. Dit is hetzelfde recept als van de speculaasjes. Als je meer deeg maakt, kun je in één keer alles maken.
Benodigdheden
Bewuste eter
- 175 gr volkoren tarwemeel
- 75 gr boekweitmeel
- 100 gr bio roomboter
- 100 gr bio rietsuiker of 70 gr stevia 0% suiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 50 ml water
Gezonde eter
- 175 gr bio speltmeel (glutenvrij: quinoameel of teffmeel)
- 75 gr boekweitmeel
- 80 gr kokosvet
- 100 gr oerzoet/palmsuiker/sukrin
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 50 ml water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een kom en meng goed door. Voeg hieraan beetjes water toe tot er een mooi deeg ontstaat. Trek stukjes uit het deeg en maak er balletjes van. Leg ze op het bakpapier. Bak ze af in de oven.
Oven 175 °C.
Baktijd 10 minuten
Boek: Zo bakt Nederland te bestellen via Bol.com