Het einde van 2013 nadert en aanstaande dinsdag kunnen we ons weer tegoed doen aan de appelbeignets, de lekkere tegenhanger van de oliebol.
Om deze te maken heb ik voor 2 verschillende manieren gekozen: voor de bewuste en de gezonde eter.
Kies welke het beste bij je past!
Appelbeignets, 20 stuks
Bewuste eter
- 5 bio appels
- 2 eetlepels bio rietsuiker of Stevia 0% suiker (Natrena)
- 1 theelepel kaneel
- 100 gr bio volkoren tarwemeel
- 50 gr tarwebloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 175 ml soja- of rijstmelk
- 1 bio ei
- zeezout/Himalayazout
- rijstolie om in te bakken
- zelfgemaakte poedersuiker
Gezonde eter
- 5 bio appels
- 2 eetlepels palmsuiker/oerzoet/sukrin
- 1 theelepel kaneel
- 150 gr speltmeel (of glutenvrije meel als rijstmeel, havermeel, maismeel)
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 175 ml amandel- of rijstmelk
- 1 bio ei
- Keltisch zeezout of Himalayazout
- rijstolie of kokosvet om in te bakken
- zelfgemaakte poedersuiker
Bereiding
Olie opzetten en heet laten worden (180 °). Alle ingrediënten, behalve de appels en het poedersuiker, samenvoegen en er een mooie papje van maken (melk niet in één keer erbij, maar langzaam tot een dikkig papje is ontstaan, want bij verschillende meelsoorten kan dat anders zijn).
De appels schillen en het klokhuis met een appelboor verwijderen. Appels in schijven snijden. Appelschijven door het beslag halen. Leg de appelschijven in de hete olie en bak ze mooi bruin (niet teveel tegelijk). Haal de appelschijven eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Doe wat poedersuiker erover.
Eet smakelijk en ik wens jullie een heel gezond en goed begin van 2014!
Recept komt uit het bakboek: Zo bakt Nederland