Mediterrane groentequiche

Met deze mooie dagen gaan we er vaak op uit en komen dan laat thuis en hebben niet echt zin meer om lang in de keuken te staan.

Een groentequiche is een uitstekend alternatief ter vervanging van een uitgebreide maaltijd en het bijkomende voordeel is dat je het een dag van tevoren al kunt maken.

Onderstaand een heerlijk recept.

 

Benodigdheden (4 personen)

Voor het quichedeeg:

  • 225 g bloem
  • 200 g zachte boter
  • 50 g geraspte parmigiano
  • 100 g witte amandelen
  • 2 eieren
  • kaneel
  • broodkruimel
  • zout
  • peper

Voor de vulling:

  • 300 g kleine roosjes broccoli
  • 1 courgette
  • 50 g gedroogde tomaten
  • 2 verse tomaten (zonder zaadjes)
  • 1 rode paprika
  • 10 olijven zonder pit (heel of gehalveerd)
  • 4 eidooiers
  • 1 heel ei
  • 2 dl slagroom
  • geraspte nootmuskaat
  • 1 mozzarella bol in plakken
  • verse peterselie
  • basilicum
  • oregano

Voor de basilicum-olie:

  • 5 dl olijfolie extravergine
  • 1 bos verse basilicum
  • 1/2 teentje knoflook

Bereiding

In een kom heel snel 225 g bloem kneden met 200 gr zachte boter, 50 gr geraspte parmigiano, een snufje zout en een snufje kaneel, de zeer dun gemalen amandelen, 1 heel ei en 1 eidooier (zacht geklopt). Zorg dat het deeg compact en homogeen blijft. Laat het deeg voor 1/2 uurtje rusten in de koelkast afgedekt met plastic folie.

Bereid ondertussen de vulling voor. Verwarm 15 minuten voordat je gaat bakken de oven voor op 200ºC
(of 180º hete lucht). Maak 300 g mooie, stevige en verse roosjes broccoli schoon. Blancheer ze voor 3-4 minuutjes en laat ze afkoelen in ijswater. Dan de roosjes goed laten uitlekken. Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 1 cm, de gedroogde tomaten in reepjes, de verse ontpitte tomaten in dikke repen en de rode paprika overdwars in dunne ringen.

Haal nu het deeg uit de koelkast, rol het uit tot een dikte van 3-4 mm en leg het in een ingevette quiche- of springvorm (in individuele vormpjes mag ook uiteraard). Strooi de broodkruimel over de bodem. Verdeel dan de groenten en mozzarella, de olijven en de kappertjes.

Nu de compositie ei-slagroom: in een schaal meng je met een garde 4 eidooiers, 1 heel ei en 2 dl slagroom.
Op smaak brengen met zout, peper, geraspte nootmuskaat en de verse kruiden (dun gesneden). Schep dit mengsel over de groenten.

Bak nu de quiche op 200ºC (met hete lucht op 180ºC) totdat ze goudgeel en de vulling mooi stevig is. Serveer de taart lauwwarm, met (eventueel) als tegensmaak een paar druppels gearomatiseerde basilicum-olie.

Maak de verse basilicum schoon door de blaadjes van de stelen te verwijderen. Verwarm de olijfolie heel zacht in een steelpan. Neem de pan van het vuur en voeg de basilicumblaadjes toe. Zo komen de smaken vrij. Pers de knoflook erboven uit. Met een staafmixer de basilicum voor 10 seconden fijn pureren in de olijfolie (niet te lang want anders wordt de basilicum bitter).

Buon appetito! Angelo Gheza / De Kok met Vleugels

Variant met blauwe kaas

       

Gerelateerde artikelen

Allioli

Door:

Allioli (aioli) is oorspronkelijk niets anders dan een mengsel van knoflook, olijfolie en een puntje zout. Tot stand gebracht met een vijzel en een stampertje.

Lees verder

De tafel

Door:

De tafel was met zorg aangekleed, alleen het bestek miste nog. 'In Iran eten we de rijst met een lepel,' zei ze trots. Ik verheug me er al weken op om eindelijk met mijn handen te mogen eten.

Lees verder

FemNa40