Meer weten over wijn?

In de wereld van wijn gebeurt een heleboel.
Er is biologische wijn, biodynamische wijn,
natuurlijke wijn en er zijn veel wijnproeverijen. 

Zelf geef je binnenkort misschien een feestje waarbij je de perfecte wijn-spijs combinatie wilt geven en ook nog wat over de wijn kunnen vertellen. 

We willen je hier in ieder geval iets meegeven zodat je wat meer weet over wijn.

 

Laat de wijn walsen in je glas!

Af en toe naar een wijnproeverij gaan is leuk en interessant. Op die manier leer je wijnen kennen die je lekker en niet lekker vindt. Maar als je voor het eerst naar zo’n proeverij gaat, zie je mensen ruiken aan hun glas,
wat niet raar is, want op deze manier komt je erachter of de wijn goed ruikt, maar je ziet ook verschillende mensen ronddraaien met hun glas met de wijn erin. Dit ronddraaien heet walsen.

Iedereen heeft zijn eigen unieke techniek om wijn te walsen en dat is prima. Sommige mensen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en maken een paar cirkels met de bodem op de tafel, terwijl anderen hun wijnglas oppakken en lichtjes hun pols heen en weer laten gaan en dus kleine cirkels in de lucht draaien.

Als laatste zijn er ook mensen die heel erg overdreven de show willen stelen met grote bewegingen alsof ze klaar staan om een stier te vangen met een lasso. Wij raden je aan om dit laatste type walsen te vermijden.

Het maakt in principe niet uit hoe je de wijn walst, je techniek completeert een stap in het proces van wijnproeven: Meer zuurstof aan de wijn toevoegen. Zuurstof is in dit geval een grote vriend van de wijn.

Als je wilt oefenen met walsen, probeer het dan eerst met water in een wijnglas. Probeer verschillende technieken voor 5 tot 10 seconden. Als je het onder de knie hebt, merk je dat je binnenkort alle soorten dranken in je glas staat te walsen.

Sulfiet, wat is dat eigenlijk?

Nu al walsend, kun je je ook afvragen wat voor stoffen er allemaal in de wijn zitten. Natuurlijke wijnen zijn in opkomst en dat zijn wijnen waar geen sulfiet aan wordt toegevoegd.

Wijn bevat sulfieten. Dat staat op iedere fles wijn die je drinkt, koopt en in de winkel ziet. Maar wat is sulfiet eigenlijk en waarom wordt het aan wijn toegevoegd?

Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO32- bevatten.  Van nature zit er in veel levensmiddelen een kleine hoeveelheid sulfiet, maar het zit ook al van nature in wijn. Tijdens het gistingsproces  van wijn ontstaat er een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Er bestaan dus in ieder geval geen wijnen zonder sulfieten. Als er gesproken wordt over sulfiet-vrije wijn, dan zijn dat wijnen waar geen extra sulfiet aan is toegevoegd.

Maar waarom wordt er sulfiet aan wijn toegevoegd? Het toevoegen van sulfiet aan de wijn heeft een aantal voordelen voor de wijnmaker en wijndrinker:

  • Sulfiet schakelt bacteriën uit.
  • Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn niet of minder gaat oxideren, dus blijft de kleur van de wijn goed en de geur blijft fris en fruitig.
  • Sulfiet schakelt ongewenste gisten uit en zorgt ervoor dat de wijn niet opnieuw gaat gisten in de fles.
  • De wijn wordt langer houdbaar bij wisselende temperaturen.


Sinds 2005 is het verplicht in de EU om op het etiket te vermelden dat de wijn sulfiet bevat als dat meer dan 10mg per liter is. Dit is dus bij bijna iedere wijn. Zelfs bij natuurlijke wijn, waar dus geen sulfiet aan wordt toegevoegd, zal dit vaak op het etiket te vinden zijn.

Proost!

Foto

Gerelateerde artikelen

Champagne in Nederland

Door:

Op 1 januari tussen 00:02 en 00:30 spoelt men de oliebollen met de inhoud van ongeveer 1 miljoen flessen Champagne weg, éénderde van de totale jaarconsumptie (doodzonde!).

Lees verder

Cocktail: Apple Pie Mojito

Door:

Deze cocktail is door zijn volle en warme smaken heerlijk op een koude dag. Een herfst variant op de klassieke Mojito. Vooral nu het wat kouder weer wordt een echte aanrader.

Lees verder

FemNa40