Ja, de mojito is exotisch, erotisch en fantastisch lekker. Pure smaaksensatie als met aandacht en zorg gemaakt is.
Zoet en verfrissend, verleidelijk als aperitief,
als longdrink om een warme zomeravond te betoveren (‘Mojo’ betekent betovering in creoolse taal…) of als transgressieve drank tijdens het eten.
Hieronder, stap voor stap, mijn recept en een paar handige tips.
Werkwijze
Ten eerste: zorg dat alle ingrediënten, de glazen en het gereedschap die je nodig hebt, goed gekoeld zijn voordat je begint met werken. En wees snel en secuur met alle handelingen.
Erg belangrijk is het glas, een stevig longdrink glas, niet te smal en niet te hoog, goed schoon gemaakt en afgedroogd. In het glas giet je het verse sap van een halve limoen. Voeg dan 2 theelepels geraffineerde rietsuiker (witte rietsuiker). Met een lange lepel het sap en de suiker samen roeren.
Nu vul je het glas voor een derde met grof gebroken ijs. Strip dan met de handen van een paar takjes verse munt (als je geen ‘hierba buena’ hebt…) 10-12 blaadjes en bewaar de topjes voor het versieren van de cocktail.
Met de muntblaadjes wrijf je de rand van het glas in. Vervolgens breek je de blaadjes in twee en dat voeg je toe in het glas. Met de lange lepel weer goed roeren en zorg dat alle aroma’s vrij komen.
Voeg nu 5 à 8 cl witte rum (ik gebruik de Havana Club Rum Anejo Blanco). Vul dan het glas met de restanten van het gebroken ijs en wat sodawater of gekoelde spa rood (een paar cl zijn meer dan genoeg).
De Mojito nog heel zacht roeren met de lange lepel. Decoreren met 2-3 topjes munt en twee rietjes.
Genieten!