De laatste decennia worden steeds meer culturen gemixt. Uiteraard mixen dan automatisch ook de gerechten.
Onderstaand recept is daar een goed voorbeeld van: een combinatie van de Griekse keuken (mousaka) en de Chinese keuken (paksoi).
Benodigdheden (4 personen)
- 2 grote courgettes
- 3 uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 3 blikjes tomatenpuree (klein)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 400 gram bio-gehakt of vegetarisch gehakt
Voor de paksoi-bechamelsaus
- 2x paksoi
- 50 gram bio-boter
- 3 eetlepels quinoameel (of maizena)
- 2 eieren
- zout en peper
Bereiding
Snijd het groen van de paksoi en kook het witte gedeelte gaar. Het gehakt rullen, de uitjes en knoflook klein snijden en met het gehakt bakken. Doe de speculaaskruiden en de tomatenpuree erdoor en laat dit even pruttelen.
Maak dunne plakjes van de courgettes met een mes of kaasschaaf. Neem een ovenvaste schaal en leg een laagje courgette onderin. Bovenop doe je een laagje gehaktmengsel en daarbovenop weer een laag plakjes courgette, enz.
Voor de bechamelsaus: giet de paksoi goed af en maak het tot moes met een staafmixer. Neem 50 gram boter en smelt deze in een pan en doe er 3 eetlepels quinoa-meel (maizena) bij zodat er een bal ontstaat. Voeg de paksoimoes toe, maar let op: het mag niet te dun worden (misschien hou je moes over). Zet dan de pit uit en meng er 2 eieren goed door. Dan zet je weer even het vuur hoog en laat het even dik worden. Zout en peper naar smaak toevoegen. Leg de paksoi moes bovenop de rest. Bak het geheel in de oven op 80 graden in 20 minuten gaar.
Melkvrij, lactose vrij, granenvrij, glutenvrij, notenvrij, kan vegetarisch, suikervrij, kan sojavrij (wanneer je geen eieren mag, kun je deze gewoon weglaten).
Meer recepten vind je in mijn kookboek: 'Een gezonde eter in de eerlijke keuken, Koken met Irene'. Kijk ook op mijn facebookpagina: EenGezondeEter