Jij staat in de supermarkt, je werkdag is achter de rug, het is genoeg geweest.
Je wilt snel thuis zijn, geen zin in dat gedoe tussen de volle schappen van de winkel, wat ga je vanavond eten is de enige gedachte die telt.
Kiezen, het boodschappenmandje vullen en wegwezen.
Iets stouts doen vanavond? Patatjes met...? Ja! Makkelijk-snel-lekker. Tussen de conservenblikken een tube mayonaise pakken… Bevat omega 3. Wow! Klinkt heftig!
Omega 3… Hm, wacht… Wat zijn omega 3?
Even ademen, even denken. Omega 3 zijn meervoudige onverzadigde vetzuren en (in combinatie met omega 6) goed voor de gezondheid: ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en verlagen het cholesterolgehalte.
Deze vetzuren vind je vooral in (vette) vis, visolie, schaal- en schelpdieren, noten, plantaardige olie (lijnzaadolie, koolzaadolie, hennepolie…) en bladgroenten.
Wat hebben dus de omega 3 met mayonaise te maken? Heel weinig vrees ik. Denk je echt dat de kippen zoveel groen gras hebben gegeten? Of is de koolzaadolie (brrrrrr!!) het ingrediënt die de omega 3 in de mayonaise bepaalt (in minimale hoeveelheid trouwens…)?
Zeker is dat de bewoording 'bevat' de illusie wekt dat je naar believen mayonaise kunt eten zonder dat het cholesterolgehalte omhoog stijgt en dat je hart gezond blijft.
Subtiel niet waar?
Persoonlijk, als consument, heb ik liever een (industrieel) product dat lekker is, gemaakt met goede en oorspronkelijke ingrediënten (lees een keertje de ingrediënten op het etiket, het is soms schrikwekkend) dan een product die zijn identiteit verloren heeft.