Ovengerecht met aardappel, kip en courgette

Ik was met zes vriendinnen een weekendje naar Winterberg. Een van mijn vriendinnen heeft daar een appartement.

Er moest dat weekend natuurlijk ook gegeten worden en neem als foodie graag het heft in handen.

Helaas waren de boodschapten al gedaan. Ik moest dus improviseren.

 

Het voelde als het TV-programma 'Take five ingredients'. Toch een uitdaging om met een zakje kriel,
drie kipfilets, een bakje champignons en twee courgettes iets lekkers te maken voor zes vrouwen.
Maar de reacties waren goed, dus missie geslaagd.

Om de illusie van 'veel' te creëren, sneed ik alle ingrediënten in even grote stukjes. Dat is een tip voor als je eens in dezelfde situatie zit! Dit gerecht is ideaal voor als je in een huisje zit, als er maar een oven is.

Gelukkig was er genoeg brood, want ik vond het aan de krappe kant. Ik had geen knoflook en verse kruiden, maar die heb ik wel toegevoegd in mijn eigen versie.

Door af te blussen met rosé krijgt deze snelle ovenschotel een bijzondere smaak. Dat is dan ook het vijfde belangrijke ingrediënt in de originele versie. Wil je geen alcohol gebruiken, blus dan af met water met een scheutje citroensap.

Benodigdheden (4 personen)

500 g biologische kipfilets of kippendij
vers gemalen peper, zout
extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook
450 g ongeschilde kriel
2 courgettes
250 g champignons
1 glas rosé
gedroogde dille
flinke hand platte peterselie of rucola

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de kipfilet in blokjes en maal er peper en zout boven. Verhit 2 lepels olie en bak de kip hierin rondom aan. Halveer de kriel en kook deze in weinig water met zout 5 minuten voor.

Snijd de courgettes in kwart plakken en de champignons doormidden of in vieren. Doe alle ingrediënten in een braadslede en schep om met 2 eetlepels olie en ruim peper en zout. Zet de slede 20 minuten in de oven en blus dan af met de rosé.

Laat in nog 10 minuten gaar worden. Bestrooi uit de oven met gedroogde dille, lepel er nog wat olie over en bestrooi met de kruiden. Lekker met warm brood met (gezouten) boter.

Dekeukenvancolette

Fotografie: Colette Beyne

Gerelateerde artikelen

FemNa40