Piepkuikens zijn vaak een traditie op het paasmenu: kleine, jonge en malse kippetjes.
De Franse poussins krijgen uitsluitend plantaardige voeding en volop de ruimte met als resultaat volle, goed bevleesde kippetjes met een geheel eigen smaak.
Ze hebben een braadtijd van 45-50 minuten.
Geroosterde piepkuikens met pancetta, tomaat, witte bonen en basilicum
Recept van Chef Wim Severein voor 4 personen.
Benodigdheden
4 poussins
12 plakken pancetta
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook
2 blikken witte Cannellini bonen
6 verse, rijpe, geurende tomaten
1 bosje basilicum
½ bosje thijm
olijfolie
Zet een braadslede op laag vuur met wat olie. Wanneer de olie lichtjes begint te walmen, bakken we daarin de uien en de look aan. Ondertussen bedekken we elk kipje met drie strips pancetta, zodat ze voor een groot deel ingepakt zijn.
Zodra de uitjes licht zijn aangebakken, blussen we dit af met de in grove stukken gesneden tomaten. Laat de tomaten nog even sudderen tot een deel van het vocht is verdampt.
Voeg de tijm toe, leg de piepkuikens op de massa en zet de braadslede ca 40 minuten in de voorverwarmde oven (180ᵒ). Voeg halverwege de braadtijd de bonen toe en laat ze meepruttelen. Scheur wat basilicum over de bonenschotel en serveer de schaal zo op tafel.
Dit recept is natuurlijk niet alleen om met Pasen klaar te maken.
Eet smakelijk!