Paksoisalade met honing-mosterd dressing

Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. Het is een knapperige groente met veel vitamine C. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en is afkomstig uit de Nederlandse kassen, maar komt ook uit Aziatische landen, Israël en Spanje.

De groente moet niet verward worden met Chinese kool.
Beide hebben de eigenschap dat ze niet die typische koolsmaak hebben.

Fijn versneden in salades zijn paksoistelen goed te gebruiken,
maar dan wel licht geblancheerd.

 

De smaak van paksoi is erg uitgesproken, waardoor het aan te raden is geen of slechts weinig zout of kruiden toe te voegen.
Bij de paksoisalade kun je saffraan rijst koken en gehaktballetjes in satésaus maken. 

Benodigdheden (4 personen)

  • 500 gr paksoi
  • 500 gr mager rundergehakt
  • zakje gehaktkruiden
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • 400 gr saffraanrijst
  • 1 zakje satépoeder van Indonesische toko
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 grote ui

Bereiding

Snijd de paksoi in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Blancheer ze heel even en leg ze in een slakom. Maak een dressing van de mosterd en honing en giet dit over de paksoi. Snij de ui doormidden en gebruik een helft in ringen gesneden voor de salade en de andere helft zeer fijn gesneden voor het gehakt. 

Maak het gehakt aan met de gehaktkruiden, de eieren en de uitjes en draai er hapklare balletjes van. Rol de balletjes vervolgens door het paneermeel, zodat ze na het braden lekker knapperig worden. 

Kook de saffraanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Gooi de satépoeder in een steelpan en voeg naar smaak melk of water toe en breng dit al roerend aan de kook, zachtjes laten doorkoken tot gewenste dikte.

Eet smakelijk!

Geplaatst door: Jannie Vennius

 

FemNa40