Mijn ouders vonden het avondeten heel belangrijk.
Ze zorgden altijd voor een driegangenmaaltijd, waaronder een soep, hoofdgerecht en gevolgd door yoghurt of vla met cruesli.
Ik ben al jaren het huis uit maar ik kan me nog steeds verheugen op de soepen die ik voorgeschoteld krijg bij mijn ouders. Een van die soepen is deze pittige pastinaaksoep die mijn vader maakte naar een recept uit de Soepkalender.
Mijn eigen variant op deze soep bevat ook zoete aardappel, om hem net iets vullender te maken. Kurkuma
(ook wel geelwortel genoemd) is een belangrijke specerij in de soep, dus die zou ik niet weglaten.
Al was het maar omdat het tegenwoordig zo wordt geroemd om de heilzame ontstekingsremmende werking.
In combinatie met sinaasappelsap en gember maakt kurkuma de soep pittig en spannend. Hij gaat op mijn favorietenlijstje!
Benodigdheden
Pastinaak 2 stuks, geschild en in stukken
Zoete aardappel 1 stuks, geschild en in stukken
Gember 2 duimen, geschild
Groentebouillon 1/2 liter
Kurkumapoeder 1 eetlepel
Sinaasappelsap van 1 sinaasappel
Bereiding
Kook de stukjes pastinaak en zoete aardappel gaar in de bouillon. Zorg dat alle stukjes onder water staan,
dus voeg indien nodig meer water toe aan de pan. Je kunt de soep later altijd nog even laten inkoken zonder deksel op de pan, om dat overtollige vocht te laten verdampen.
Voeg de stukjes geschilde gember toe. Pureer de groenten met een staafmixer of kieper de soep (in delen) in een blender. Maal tot er geen grote stukken meer in de soep zitten. Zelf houd ik niet van een té fijn gemalen soep (dan wordt het babyvoeding), maar dat is persoonlijk.
Roer de kurkuma, kaneel en het sinaasappelsap door de soep en warm nog even door.
Serveer bijvoorbeeld met een paar pompoenpitten en wat alfalfa.
Eet smakelijk!
Claartje - Foodness