Zelf pesto maken

Pesto is lekker bij allerlei gerechten, zoals pasta, gegrild en gebraden vlees en groenten.

Je kunt het echt overal bij serveren. Pesto kan in een keukenmachine gemaakt worden, maar het beste is om een vijzel te gebruiken.

Het lekkerste is om alle ingrediënten vers in huis te halen. Dit komt de smaak ten goede!

 

Benodigdheden (4 personen)

  • 1/2 teen knoflook, gehakt
  • 3 flinke handen vol vers basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 handvol kort geroosterde pijnboompitten
  • 1 flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper uit de molen
  • klein beetje citroensap
  • klein beetje honing
     

Bereiding

Doe de knoflook in een vijzel of foodprocessor. Als je van een sterke knoflooksmaak houdt, kun je meer knoflook toevoegen. Stamp de knoflook fijn met de verse basilicumblaadjes.

Doe er de afgekoelde, geroosterde pijnboompitten bij en stamp ook die fijn. Doe het mengsel over in een kom en roer er de helft van de Parmezaanse kaas door. Roer er zoveel olijfolie door dat het mengsel is zoals het zijn moet: smeuïg, maar niet waterig.

Proef het mengsel en roer er wat zout en peper en de rest van de kaas door. Voeg er nog wat olie aan toe en proef weer.

Blijf kleine beetjes van dit of van dat toevoegen tot de pesto naar je zin is. Wanneer je de pesto de laatste keer proeft, vind je misschien dat hij nog een klein beetje citroensap nodig heeft.

Citroensap staat niet altijd vermeld in recepten voor pesto, maar is er erg lekker in omdat het de geurigheid van de basilicum nog duidelijker laat uitkomen.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40